EIT Manufacturing у посети Машинском факултету

Машински факултет у Београду недавно је угостио делегацију високих представника ETI Manufacturing, водеће европске иновационе заједнице за домен производних технологија и са њима повезаном прерађивачком индустријом Европе.

Партнерствима ове врсте, иновациона заједница Србије добија прилику, не само да постане видљива у европском простору индустријских иновација, већ и да у свој национални простор унесе нови дух холистичког разумевања индустријског развоја и индустријализације уопште, чији су оквири одређени стратешком иницијативом Европске комисије Индустрија 5.0. За студенте, истраживаче и професоре, од посебног је значаја да је Машински факултет Универзитета у Београду препознат као кључни партнер за регионалну и паневропску сарадњу ове врсте.

Делегацију високих представника EIT Manufacturing, коју је предводио извршни директор, господин Klaus Beetz, примио је декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, а у разговорима су учествовали и чланови деканског колегијума, проф. др Драгослава Стојиљковић, проф. др Живана Јаковљевић, проф. др Марко Милош, као и проф. др Бојан Бабић, шеф Катедре за производно машинство. Састанку су присуствовали и представници Кабинета министра за иновације технолошки развој РС,  саветници министра др Драган Анђелковић, Aнђела Стојиљковић и проф. др Петар Петровић, иначе, руководилац  Лабораторије за кибернетику и мехатронске системе (CMSysLab) Машинског факултета.

С лева на десно: Konstantinos Georgoulias, Director of EU Affairs and RIS, Klaus Beetz, CEO EIT Manufacturing, Johannes Hunschofsky, Managing director CLC East, Megi Witerna-Plaku, RIS Relationship Manager

Поред господина Beetz-а у делегацији EIT Manufacturing били су и Johannes Hunschofsky, Managing director CLC East,  Megi Witerna-Plaku, RIS Relationship Manager (RIS – Regional Innovation Scheme, кључни инструмент Европске комисије за иновационе активности у просторима код којих се иновационе перформансе локалних иновационих екосистема налазе испод просека Европе) и Konstantinos Georgoulias, Director of EU Affairs and RIS, кључна особа за политичка питања РИС стратегије и са тим у вези успостављања партнерства са EIT Manufacturing.

После пријатељског и врло конструктивног разговора са домаћинима, генерални директор EIT Manufactruring Klaus Beetz је одржао веома посећено предавање у Свечаној сали Машинског факултета на којем је представио EIT Manufacturing и приближио суштину мисије, организације и модела рада те заједнице, као и кључне програме и механизме за интеракцију између партнера и заинтересованим странама локалних иновационих екосистема за домен производних технологија.

Гости су били пријатно изненађени бројношћу студената и сарадника који су својим присуством исказали несумњиву заинтересованост, али и посвећеност Машинског факултета тако битној теми као што је европска сарадња у области иновација за домен производних технологија и имплементација сложених холистичких развојних модела које носи иницијатива Индустрија 5.0 Европске комисије.

После предавања, гости су посетили Лабораторију за кибернетику и мехатронске системе (CMSysLab) Катедре за производно машинство, где су имали прилику да се упознају са модерном опремом, роботима и сродном технологијом за индустријску аутоматизацију, која се користи за вежбе студената и за потребе истраживања.

Посебну пажњу гостију привукла је експериментално-образовна платформа Robotic Digital Twin развијена у CMSysLab за потребе ERASMUS+ пројекта АВАТАР, која садржи и подсистем виртуелне реалности, са којим су се гости непосредно упознали и пријатно изненадили оним што им је демонстрирано.

Посета делегације високих представника ETI Manufacturing Машинском факултету организована је у оквиру њихове дводневне радне посете Србији, где су боравили на позив министра задуженог за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије, господина Ненада Поповића.

Поред Машинског факултета, делегација EIT Manufacturinig посетила је Технолошко-металуршки факултет, Ректорат Универзитета у Београду, Технолошки парк Звездара уз  учешће представника Иновационог фонда Републике Србије, Привредну комору Србије уз учешће представника Развојне агенције Србије.

Посета је резултат радних активности Кабинета министра Поповића које трају од средине 2021. године, а централни догађај био је заједнички састанак министра Поповића са представницима EIT Manufacturinig  и деканима свих машинских факултета на простору Србије. На састанку је било речи о модалитетима сарадње, односно основама за изградњу конкретног институционалног оквира у Србији који ће бити усмерен директно на интеракцију са EIT Manfuacturing CLC East.

Србија пожељан партнер EIT Manufacturing

Сумирајући резултате посете Србији, генерални директор EIT Manufacturing Klaus Beetz је рекао да сви  чланови делегације носе врло позитивне утиске оним што су имали прилике да виде током посете нашој земљи. Несумњив је став да је Србија пожељан партнер EIT Manufacturing, који не само да има капацитет да сарађује и учи, већ и да битно допринесе стратешким циљевима EIT Manufacturing. То се пре свега односи на интегративне активности у оквиру троугла знања за домен модерних производних технологија. Већ почетком јесени очекује се наредна посета представника EIT Manufacturing нашој земљи.

Према речима, проф. др Петра Петровића то је прилика да се настави рад на осмишљавању модела за успостављање институционалног оквира за сарадњу Србије са EIT Manufacturing.

„Не треба заборавити да Србија има респективну традицију у организовању националних ресурса за образовање и иновацију у области производних технологија. Заједница производног машинства Србије (ЗПМС), која окупља све ресурсе за образовање инжењера производног усмерења на свим универзитетским центрима Србије, формирана је још давне 1965. године. Имамо нешто на шта треба да будемо посебно поносни, али не и опуштени, па не и неискрени. ЗПМС тражи нове идеје, нову организацију, нову мисију за битно измењени амбијент у 21. веку. Управо је ту и суштина иницијативе српске стране – да се та заједница, која представља срж наше иновационе инфраструктуре за домен производних технологија, кроз сарадњу са EIT Manufacturing модернизује, оснажи новим партнерствима и програмима и стави у функцију даљег процеса реиндустријализације економског система Србије, нечега што би могли да назовемо Smart Industrialization. То би дало нови моментум развојном расту Србије, посебно њене економије, али и укупног друштва“, истакао је проф. Петровић.

Поглед на први комерцијално успешан обрадни центар ЛОЛА ХБГ 80, у целости пројектован и произведен у Србији крајем седамдесетих година прошлог века. Сведок вансеријског талента нашег инжењерства и гарант успеха у подухватима којим стремимо.

Додаје да је сјајна вест да је Машински факултет препознат као кључни фактор у том процесу. „Пред нама су месеци када морамо да о томе интензивно размишљамо, радимо и предузимамо конкретне потезе. И не треба заборавити неумољиву чињеницу, формирањем EIT Manufacturing, сви учесници велике арене образовања и истраживања за домен производних технологије на укупном простору Европе, делиће се убудуће на две групе. На оне који су партнери са EIT-ом, па су тиме видљиви на простору Европе и активни учесници у обликовању и продуковању свих ФП позива, иницијатива и програма за екстремно широк домен истраживања и иновација у области производних технологија, и на оне друге, који то нису и који ће остати у сенци и стагнацији. Машински факултет, ЗПМС, и Србија бирају путању светлом страном улице. Јер им то припада“, закључује проф. Петровић.

Европски институт за иновацију и технологије

Европски институт за иновацију и технологије– EIT (the European Institute of Innovation & Technology) је стожерна институција Европске уније за спровођење кључних европских политика у области иновације и технолошког развоја. Формиран је 2008. године од стране Европске комисије, која суфинансира његов рад милијардама ЕУР на годишњем нивоу. EIT је у формалном смислу, интегрални део EU FP програма, сада HORIZON Europe.

 

EIT спроводи своју мисију кроз успостављање сложених паневропских иновационих структура, такозваних Заједница знања и иновација (Konowledge and Innovation Communities – KICs). Временски хоризонт деловања тих заједница је дугорочан, најмање 15 година и по томе су оне јединствене. Основни задатак ових заједница је да кроз окупљање кључних заинтересованих страна – водећих европских пословних, образовних и истраживачких организација, спроводе иновационе процесе у неком од изабраних друштвених приоритета, односно неком од великих друштвених изазова Европе и света. У овом тренутку постоји осам таквих иновационих заједница: EIT Climate-KIC, EIT Digital, EIT Food, EIT Health, EIT InnoEnergy, EIT RawMaterials, EIT Urban Mobility i osma, EIT Manufacturing.

Свака од ових иновационих заједница делује у оквиру такозваног троугла развоја (Knowledge Triangle – KT), који чине три кључне компоненте иновационог екосистема: образовање – иновација – бизнис/предузетништво. Кроз јачање тих подсистема и посебно, кроз интензивирање интеракција медју њима (такозване активности интеграције троугла знања – KTI), EIT иновационе заједнице продукују различите програме, иницијативе, услуге и нове предузетничке подухвате, али пре свега дају подршку иновационим заједницама широм Европе да своје најбоље иновативне идеје  претворе у конкретан резултат – успешан бизнис, нова радна места и последично, развојем водјен раст друштвене заједнице у којој егзистирају. Тиме ове заједнице суштински помажу Европи да унапреди своје потенцијале за иновативност. У свим сферама, независно од технологија које иза тога стоје.

EIT Manufacturing

EIT Manufacturing је паневропска иновациона заједница специјализована за домен производних технологија. Једна од најмладјих, формирана непосредно пред налет КОВИД 19 пандемије. Под објективно тешким околностима успела је да за годину дана изгради своју организациону инфраструктуру и доведе је у оперативно стање. Њу чине такозвани Колокациони центри (Collocating Centers – CLCs), главне организационе јединице које су географски равномерно распоредјене по европском континенту и које око себе окупљају локалне кластере партнерских институција, специјализованих за домен образовања, превасходно универзитете и њихове ниже организационе јединице, затим истраживачко-иновационе организације, и компаније из света бизниса, односно фабрике и индустријске асоцијације.

EIT Manufacturing има пет колокационих центара: EIT Manufacturing CLC Central лоциран у Дармштату, EIT Manufacturing CLC North лоциран у Гетеборгу, EIT Manufacturing CLC West лоциран у Сан Себастијану, северна Шпанија, EIT Manufacturing CLC South лоциран у Милану и пети, EIT Manufacturing CLC East лоциран у Бечу. Србија по некој унутрашњој шеми, географски припада EIT Manufacturing CLC East. То нису ригидне, категорички раздвојене целине, већ напротив колаборативне структуре које су формиране само да би се кроз географску блискост сарадња учинила динамичнијом и продуктивнијом. Седиште EIT Manufacturing је у Паризу, а комплетна структура, укључујући и колокационе центре, функционише са статусом правних лица, која имају своје директоре и унутрашњу организацију, и наравно, људе.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.