Републичко такмичење машинских школа Србије: Празник машинства!

Машински факултет у Београду био је домаћин и један од организатора Републичког такмичења ученика средњих машинских и техничких школа из целе Србије који су се надметали у статици, 3Д моделирању машинских елемената и склопова, 2Д компјутерској графици и четири области програмирања ЦНЦ машина.

На такмичењу, које је испред Заједнице машинских школа, организовала Машинска школа „Радоје Дакић“ из Раковице, учествовало је укупно 99 такмичара из 31 школе у Србији. Реч је о ученицима који су се високо пласирали на претходним регионалним такмичењима.

У организацији и реализацији државног такмичења, кроз састављање и прегледање задатака, учествовало је и 60 наставника и сарадника Машинског факултета са Катедре за теорију механизама и машина, Катедре за опште машинске конструкције, Катедре за механику и Катедре за производно машинство. Велику подршку дали су и Центар за информационе технологије и Техничка служба Машинског факултета.

За већину ученика средњих машинских школа студије машинства представљају логичан наставак школовања, па је такмичење била прилика да се ближе упознају са студијским програмима и научним областима које се изучавају на Машинском факултету. С друге стране, организовање средњошколских такмичења на факултетима доприноси ближем повезивању сре дњих школа и високог образовања, као и неговању научног и стручног подмлатка Србије.

Такмичење је званично отворио господин Радован Живковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, који је том приликом истакао „да се машинство као наука вратило на велика врата.

„Машинство је тамо где мора да буде у тренутку када  земља дефинише своје развојне планове. Када је реч о стручном образовању прошли смо фазу која је обухватила улагање, иновирање и усаглашавање програма са глобалним трендовима. Сада је време када се акценат ставља на квалитет. У том смислу, оваква такмичења представљају огледало тог аспекта развоја и унапређења стручног образовања“, рекао је Живковић и ученицима пожелео много успеха у раду.

Такмичаре и њихове менторе је поздравио и проф. др Марко Милош, продекан за наставу Машинског факултета. „Огромно је задовољство и инспирација стајати пред најбољима од најбољих“, рекао је он и изразио наду да ће многи од талентованих ученика кроз такмичење открти и своје афинитете према машинству.

„Машински факултет је институција која се у Србији и региону бави апсолутно свим гранама машинске науке које постоје. Желим вам пуно среће и надам се да ће се многи од вас ускоро наћи у Амфитеатру Машинског факултета где дочекујемо нове генерације бруцоша“, поручио је проф. Милош.

„Ово такмичење само по себи нема за циљ да утврди најбољег зато што дефинитивно међу вама сви сте ви најбољи“, истакао је председник Заједнице машинских школа Србије Синиша Којић. Пожелевши ученицима пуно успеха, он им је упутио и савет да у животу увек гледају да победе првенствено сами себе и сваки пут буду бољи него што су били. „На тај начин долазите до своје личне победе и успеха“, закључо је господин Којић.

У име организатора такмичења, скупу се обратила и директорка Машинске школе „Радоје Дакић“ Бојана Стевановић. Она је изразила задовољство што је такмичење окупило велики број техничких школа из целе Србије од, како је навела, Суботице до Косовске Митовице.

„Оваква такмичења су прилика, не само да се покаже и провери знање стечено у школи, него и успех  школа и наставника који су децу припремали, рекла је директорка Стевановић. Посебно се захвалила Машинском факултету у Београду, чији су професори, како је навела, урадили кључни и најтежи део посла – састављање и прегледање задататака.

Такмичење је трајало два дана, а ученици су решавали теоријске и практичне задатаке из наведених дисциплина. Након што су саопштени резултати најбољим такмичарима су уручене дипломе и одличја, а школама пехари.

Најбољи у статици био је Филиповић Реља, ученик Техничке школе у Пожеги. Прво место на такмичењу у 2Д компјутерској графици заузео је Лука Перић из Техничке школе у Лесковцу, док је Урош Вучковић из Техничке школе у Ужицу први у 3Д моделирању машинских елемената и склопова.

У дисциплини програмирање ЦНЦ машина, која је обухватила четири области најбољи су били: Наташа Тешић, ученица Техничке школе у Пожеги у области струг- ручно програмирање; Андреја Симоновић, Средња стручна школа у Крагујевцу, у области струг – CAM/CAD; Mарко Марковић, Техничка школа Врање, у области глодалица – ручно програмирање и Лука Богдановић, Техничка школа Пожега, глодалица – CAM/CAD.

Цео списак ученика који су освојили једно од прва три места у свакој појединачној дисциплини можете да погледате ОВДЕ.

(Извор: Машински факултет)

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.