Конференција ИРМЕС 2022: Конструисање машина у контексту Индустрије 4.0

„Конструисање машина  у контексту Индустрије 4.0 – Паметни производи“ централна је тема 10. Међународне конференције „ИСТРАЖИВАЊЕ И РАЗВОЈ МАШИНСКИХ ЕЛЕМЕНАТА – ИРМЕС 2022“ коју организују Машински факултет Универзитета у Београду – Катедра за опште машинске конструкције и Асоцијација за пројектовање, елементе и конструкције – АДЕКО.

Најновији истраживачки правци и резултати у овој области биће представљени кроз пленарна предавања водећих светских стручњака,  међу којима су  проф. др Драган Ђурђановић и проф. др Чинедум Оквудајер, са Универзитета Тексас у Остину,  доц. др Марек Галински са Словачког техничког универзитета у Братислави и проф. др Видосав Мајсторовић са Машинског факултета Универзитета у Београду.

Предавања проф. др Драгана Ђурђановића и проф. др Чинедума Оквудајера ће публици предочити последње трендове у области аналитике физичких података при производњи полупроводника, као и проблеме са којима се данас суочава индустрија производње чипова. Доц. др Марек Галински ће представити пројекат развоја аутономног возила који Словачки технички универзитет развија са водећим европским компанијама из области аутоиндустрије. Последњи трендови у области Индустрије 4.0 ће бити обухваћени излагањем проф. др Видосава Мајсторовића – као својеврстан увод у централну тему конференције и секцију са предавањима по позиву.

Свечано отварање конференције биће одржано у четвртак, 26. маја у Свечаној сали (сала 211/II) Машинског факултета у Београду с почетком у 10 часова.

Учеснике ће поздравити проф. др Владимир Поповић,  декан Машинског факултета, као и проф. др Александар Маринковић, шеф Катедре за опште машинске конструкције, а скуп ће званично отворити проф. др Ивица Радовић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Конференција ће и ове године окупити велики број истраживача из земље и иностранства, а своје радове и иновативне идеје представиће и студенти.

Концепт Индустрија 4.0 у свету постоји још од 2011. године као модел развоја најјаче индустријске земље – Немачке. Концепт  подразумева аутоматизацију у индустрији, у првом реду ИТ технологију, клоуд технологију, сајбер системе, интернет ствари и сл.

Данас у свету 39 индустријски најразвијених земаља у свету имају своје националне програме за Индустрију 4.0 који  показују да у свету не постоји јединствен приступ овом програму, већ свака земља, на основу својих националних приоритета дефинише свој модел, као оквир стратешког технолошког развоја.

Србија је свој национални Програм за Индустрију 4.0 је усвојила 6. јуна 2019. године, na 4th International Conference on the Industry 4.0 model for Advanced Manufacturing – AMP I4.0 2019, под називом: Дигитална Платформа за Индустрију 4.0 у Србији.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.