Компанија Ендава: Стручни курс „Увод у тестирање софтвера”- Пријаве отворене до 18. марта

Компанија Ендава у сарадњи с Машинским факултетом у Београду у летњем семестру организује стручни курс „Увод у тестирање софтвера“ на којем ће студенти завршних година мастер студија моћи да стекну додатне вештине у области тестирања апликација (софтвера).  За студенте који постигну најбоље резултате Ендава ће обезбедити плаћену стручну праксу са могућношћу запослења.

Пријаве за курс су отворене до 18. марта, а заинтересовани могу да аплицирају кликом на ЛИНК. Предавања почињу 22. марта.

Овај курс је први корак недавно закључене сарадње Машинског факултета и компаније Ендава.

Опис курса

Стручни курс „Увод у тестирање софтвера” је конципиран тако да студенти у оквиру једног семестра имају једном недељно комбиновано предавање и вежбе, које држе наше колеге иѕ компаније Ендава. У наставку можете наћи детаље о темама које покривамо, као и које технологије и алате користимо на самом курсу. Настава се одвија онлајн, преко MS Teams платформе којој студенти могу да приступе без икаквих додатних трошкова или регистрације. Поред презентација, направили смо виртуелну машину за потребе курса на којој студенти могу да вежбају и стекну практично знање, поготово у делу писања аутоматских тестова за апликацију (примарно за Web, у мањем обиму за API и DB тестирање), као и скрипту из које могу да уче. Користимо програмски језик Java за писање кода. Користећи Kahoot! платформу организоваћемо кратке квизове где студенти са највећим бројем тачних одговора на 5 – 6 питања добијају додатне бодове, а остали бод за учествовање. Такође, студенти ће добити и практичне задатке (посебно у делу аутоматског тестирања) који ће се додатно бодовати. На крају програма ће бити организован завршни тест.

Студентима који постигну најбоље резултате на крају курса обезбедићемо плаћену стручну праксу у компанији Ендава.

Циљ курса

Након завршеног курса, студент ће бити упознат са основним појмовима из области тестирања апликација (софтвера) и агилних принципа развоја. Овладаће алатима за аутоматско тестирање Web апликација, API тестирање, SCM (Source Control Management) и алатима за оркестрацију тестирања. Поред базичних појмова, студенти ће имати прилику да се упознају са напредним техникама као што су континуална интеграција и тестирање безбедности (сигурности) апликације.

Очекивана предзнања

Потребно је разумевање основних концепата објектно оријентисаног програмирања. Пожељно је познавање основа програмирања у неком програмском језику (идеално Java).

Теме курса

Број двочаса (2×45мин Тема
0.5 Introduction 
1.5 Test Fundamentals & Methodologies 
1 Scrum & Responsive design
1 Mobile testing 
3 UI Automation 
1 API Testing 
1 CI/CD 
1 Performance testing 
1 Security testing 

Коме је курс намењен?

Курс је намењен студентима који су уписали 4. семестар следећих мастер програма на Машинском факултету:

  • ПРО – Производно машинство
  • МИТ – Машинство и информационе технологије
  • САУ – Аутоматско управљање

 Како да се пријавим?

Пријаве се попуњавају у оквиру форме на ЛИНКУ.  Студенти у пријави треба да наведу име и презиме, број индекса, који мастер програм похађају, као и зашто желе да се пријаве за овај курс (пожељно је послати кратко мотивационо писмо у пар реченица). Пријаве трају до петка 18. марта 2022. године.

Број места је ограничен, само одабрани студенти ће бити обавештени и позвани на курс.

 Када и како се курс одржава?

Курс се у потпуности одржава онлајн, тако да студенти могу да приступе и од куће.

Планирани датум почетка курса је уторак 22. март 2022. године, а календар часова ће накнадно бити објављен. Динамика одржавања часова би била једном недељно двочас (90 минута) увече после 18h, а укупно трајање курса 11 предавања (оквирно око 2.5 месеца).

Технологије

Технологије које ћемо користити на овом курсу:

  • Java
  • TestNG
  • Selenium WebDriver
  • REST Assured
  • Postman
  • JMeter
  • Jenkins
  • OWASP

Литература

– Lisa Crispin, Jenet Gregory: Agile Testing: A Practical Guilde for Testers and Agile Teams, 2009

– Brian Hambling, Peter Morgan, Angelina Samaroo, Geoff Thompson, Peter Williams: Software Testing: An ISTQB-BCS Certified Tester Foundation guide, BSC Learning & Development, 2015

– Software testing, e-skripta, Endava, 2019

О компанији Ендава:

Након више од 20 година искуства у раду са неким од водећих светских компанија из домена финансија, осигурања, телекомуникација, технологије, малопродаје и других, Ендава је свој највећи успех, како наводе, постигла захваљујући сјајним људима који раде у компанији. Њих је тренутно више од 10.000 у канцеларијама распоређеним у 53 града и 25 држава широм света. Користећи најновије технологије, они осмишљавају и испоручују иновативна решења која помажу њиховим клијентима у процесу сталне дигиталне трансформације пословних процеса.

У Србији су присутни од 2015. године, када су своју „причу о успеху“ започели у престоници. Неколико година касније, њихов тим је значајно већи и децентрализованији, па су Ендавини стручњаци распоређени у канцеларијама широм земље, у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Чачку.

Иако су локацијски везани за Србију, Ендавини запослени могу да раде на пројектима и са клијентима из било ког дела света, кроз рад у крослокацијским тимовима.

Уколико желиите да постанете део Ендвиног тима, пошаљите своју радну биографију на jobs.serbia@endava.com или посетите њихов сајт  careers.endava.com.

Детаљније информације о пословању компаније Ендава и тестирању софтвера можете да погледате ОВДЕ.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.