Положај жена у науци, привреди, предузетништву и родна равноправност

Без обзира што жене чине 54% научне заједнице у Србији и даље је главно питање колико је њих на руководећим позицијама у пројектима, факултетима, институтима и другим организацијама које се баве истаживањима и развојем…  Стеротип  да су жене првенствено домаћице и мајке и да не могу истовремено да се остварују на породичном и професионалном плану, основна је препрека за већу видљивост жена и њихов равноправни третман у науци, привреди, предузетништву… Да би се на том пољу успоставила родна равнотежа, потребан је заједнички напор свих чинилаца у друштву од државе до медија, па и самих жена које треба охрабрити да верују у себе и своје способности… Ово су основне поруке учесница панела „Положај жена у науци, привреди и предузетништву“ који је у уторак одржан на Машинском факултету у Београду.

Скуп је организовао Савез студената Машинског факултета у сарадњи са Деканским колегијумом, а на ову тему говориле су: проф. др Зорица Вујић, проректорка Универзитета у Београду за финансије, др Милица Ђурић-Јовичић, директорка Фонда за науку Републике Србије, Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а, Александра Вучетић из Министарства привреде Републике Србије, проф. др Драгослава Стојиљковић, продеканка за научно-истраживачку делатност Машинског факултета,проф. др Маја Тодоровић, продеканка за међународну сарадњу и докторске студије Машинског факултета и проф. др Живана Јаковљевић, продеканка за акредитацију и организацију Машинског факултета.

Присутне је поздравио декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић који је истакао да је 8. март – Међународни дан жена, добра прилика да се размишља и разговара на тему положаја жена у друштву.

Говорећи о родној равноправности у науци и образовању, проф. Поповић је навео да Машински факултет по први пут у својој историји у Деканском колегијума има три даме, а да је заступљеност студенткиња у укупном броју студената по години и нивоу студија 30 одсто. „То је пре 33 године, када сам уписао факултет било скоро незамисливо“, рекао је он.

Као добар пример навео је и податак који се односи на руководеће позиције у научним институтима у оквиру Универзитета у Београду, где се, од укупно 11 директора, на челу тих институција налази девет дама.

„Међутим, у другим сегментима друштва то није случај. Примера ради, у Српској академији наука и уметности жене су заступљене испод 10%. Међу директорима и председницима oпштина тај број је драстично мањи. Зато је веома важно да наставимо разговарамо и радимо на унапређењу положаја жена у друштву“, поручио је декан Машинског факултета.

Оцењујући тренутни положај жена у науци и истраживању, проректорка Београдског универзитета, проф. др Зорица Вујић је рекла да и поред тога што су жене доминантно присутне у тој области, оне нису пропорционално заступљене у органима руковођења и управљања.

„Без обзира што у Србији постоје закони и стратегија о родној равноправности, и даље је присутна нека врста вертикалне сегрегације мушараца и жена у академској средини, при чему припаднице лепшег пола не учествују подједнако у доношењу одлука или дефинисању неких политика“, истакла је проректорка.

У вези с тим, подсећа да родна равноправност није само питање закона, него је и питање свести сваког од нас. „Ми живимо на  простору тзв. балканског патријархата, где су  строго дефинисане мушко – женске улоге. Жена је перципирана пре свега као домаћица и мајка. Превазилажење тог стеротипа и подршка младим образованим женама да могу да се остваре на личном и професионалном плану је један од најважнијих услова за унапређење положаја жена у друштву“, закључила је проф. др Зорица Вујић.

Др Милица Ђурић Јовичић, директора Фонда за науку Републике Србије, подвукла је да је 8. март добра прилика да се подсетимо колико је значајан допринос жена у истраживањима и колико је свака подршка важна како би се унапредио њихов положај у науци, привреди и предузетништву.

„ Од 2015. године забележен је пораст броја жена у научној заједници Србије и оне чине 54% истраживача. Слична ситуација је и када је реч о пројектима које подржава Фонд за науку. Поносни смо на чињеницу да у нашим програмима жене чине већину од укупног броја истраживача ангажованих на пројектима, као и већину руководилаца пројеката- навела је др Ђурић Јовичић.

Напомињући да је  потребно још много тога да се уради како би се већи број жена нашао на руководећим позицијама у научно-истраживачким организацијама, она је изразила уверење да ћемо у скоријој будућности живети у друштву у којем су жене подржане да развијају своје таленте и другачије перспективе за научна открића.

Учеснице панела су се сагласиле  да у Србији постоје одређени помаци у области родне равноправности, али подвлаче да још увек мора доста тога да се ради како  би се отклониле све препреке за даље унапређење положаја жена у друштву.

„Последњих година више је жена на јавним фукцијама. Премијерка је жена, као и гувернерка. Половину Владе Србије чине министарке. То јесте позитиван помак, али оно што очекујемо јесте да женама поред функција буду дате и надлежности“, поручила је Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕДА-а.

Додаје да је НАЛЕД, као организација која се бави унапређењем пословног окружења, веома посвећен смањењу дисбаланса у економској моћи између мушкараца и жена, који је, како је навела, подлога за родну неједнакост.

„Кроз различите програме оснаживања настојимо да помогнемо првенствено женама које живе у руралним подручијима или које су незапослене, мада нам 15-годишње искуство говори да су ти програми подршке једнако потребни и важни и за даљи развој образованих и еманципованих жена, као и жена на функцијама,“, истакла је Јовановићева.

Када је реч о предузетништву, Александра Вучетић из Министарства привреде Републике Србије је рекла да жене предузетнице, поред проблема око оснивања и вођења пословања, имају и додатне потешкоће које се односе на избор сектора пословања, стеротипе о женама, родну дискриминацију и усклађивање приватног и пословног живота .

„Међутим, ствари се мењају и у овој области. Према подацима из новембра 2021. године у укупном броју привредних друштава и предузетника, женска предузећа чине 35,8%. Тренутно имамо 148 284 активних привредних субјеката чији су оснивачи жене. Последњих 10 година приметне су значајне промене и у секторској структури женског пословања, где је удео жена предузетница смањен у сектору трговине и угоститељства, а повећан у информатичким, научним, техничким и иновационим делатностима, као и у области  административних и социјалних услуга“ навела је она.

Како је истакла, Министарство привреде је препознало капацитет женског предузетништва, а оснаживање жена да започну своје пословање и да га успешно обављају један је од главних приоритета. „ У вези с тим Министарство је формулисало низ мера подршке развоју женског предузетништва у новој Стратегији за мала и средња предузећа. Једна од мера је и успоствљење система редовног праћења женског предузетништва, што ће омогућити ефикасније доношење државних програма подршке привредницима“,  нагласила је Александра Вучетић.

„Изградња и подизање истраживачких капацитета једног друштва је основни предуслов за његов развој у свим сегментима.  Зато, образовању треба перманентно поклањати пажњу, јер су знање и стручност први корак да жене буду уважене и препознате у свом окружењу“ истакла је продеканка за научно-исраживачку делатност Машинског факултета, проф. Драгослава Стојиљковић. Осим тога, додала је, треба да научимо да разумемо једни друге без обзира на разлике у мишљењима и схватимо да мултидисиплинарни тимови увек дају један посебан квалитет. На крају, оно што је посебно важно јесте отвореност према истраживачком раду, навела је она.

Осврнувши се на положај жена у европском истраживачком простору она је навела веома занимљиве резултате истраживања објављених у публикацији „She in European research area“, а који се односе на учешће жена у науци и истраживањима. Према тим подацима, у Европи је 35% жена укључених у истраживања. Посматрано појединачно по земљама долази се до занимљивог податка да је у Холандији, која има изузете истраживачке потенцијале и лабораторије, заступљеност жена истраживача најмања – 25%, а у Литванији и Летонији највећа – 50%.

„Поменути документ представља добру оријентацију за оно о чему и ми можда треба треба да размишљамо у делу који се односи на истраживања.  Тим пре што се већина изнетих гледишта може применити и на анализу стања на студијама, истраживању, истраживачком кадру, као и на заступљеност жена на руководећим позицијама и у нашој земљи“, закључила је проф. Стојиљковић.

Напомињући да је инжењерство увек било резервисиано за јачи пол, продеканка за међународну сарадњу и докторске студије Машинског факултета, проф. др Маја Тодоровић је указала да се последњих година та клима дефинитивно мења и да је све већи број жена присутан и у мушким струкама.

Граница између женских и мушких послова се полако се брише управо захваљујући агилности, упорности и неуморном раду жена на овом пољу. С тим у вези, поручила бих младим образованим женама да буду самоуверене и сигурне у себе. Без обзира на струку коју су изабрале или пут њиховог даљег професионалног развоја, жене треба да буду сигурне у своје знање, јер је само на тај начин могу да остваре свој крајњи циљ“, нагласила је проф. Тодоровић.

Проф. др Живана Јаковљевић, продеканка за организацију и акредитацију Машинског факултета сматра да је положај жена у науци и образовању исти као и положај мушкараца.

„У суштини имамо исте изазове на које морамо да одговоримо и подједнако нам је тешко и лако. У том смислу, рекла бих да је најважнији лични став према професији. Суштина је да жене не треба себе да доживаљавају као инфорериорније у односу на мушкарце. У том контексту самтрам да алтернативне мере и то што називамо неком позитивном дикриминацијом често може да буде контрапродуктивно, односно да само по себи жене стави у инфериоринији положај“, закључила је проф. Јаковљевић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.