„Друмска стрела“ представила прву електричну формулу у Србији  

Формула студент тим „Друмска стрела“ премијерно је представио прво тркачко возило на електрични погон у Србији. На овом захтевном пројекту, протекле две године, вредно је радило око стотину студената са Машинског, Електротехничког, Технолошко-металуршког, Ахитектонског и Факулета организационих наука Универзитета у Београду, као и њихове колеге са Војне академије и Факултета драмских уметности.

Пројектовање и израда возила на електрични погон је захтеван пројекат и за стручњаке у савременој аутомобилској индустрији, а ови млади амбициозни људи показали су да су у корак са савременом технологијом.

Главна иновација је монокок шасија израђена од карбонских влакана, која у великој мери доприноси побољшању ародинамичких и динамичких перформанси возила. Динамику електро формуле додатно побољшава и погон на сва четири точка у које су смештени електромотори од 20 киловата. Поред многих оригиналних решења, развили су и уникатне литијум-полимерске батерије које возило снабдевају енергијом. Новина је да батерије стоје поред возача, а не иза њега као што је случај код других возила.

Испројектовали су и целокупну електронику, укључујући систем за надзор батерије (bms), контролну јединицу мотора (ecu), контролну јединицу за нисконапонске актуаторе, телеметрију и заштитни систем.  Ове иновације теоријски омогућавају да електро формула достигне  брзину од 100 км на сат за мање од три секунде.

Електрично возило – Нова етапа у развоју „Друмске стреле“

На представљању е-формуле,  у прилично  испуњеном амфитеатру Машинског факултета, приказан је развојни пут „Друмскe стреле“ од оснивања 2010. године до данас, као и сви успеси и иновације који су из године у годину подизани на виши ниво. Од 2012. године,  када су са својим првим болидом наступили на такмичењу у Силверстону у Великој Британији, ови млади ентузијасти су израдили укупно девет возила са мотором СУС и учествовали на више од 20  такмичења широм Европе.

Израда прве електричне формуле означила је нову етапу у развоју „Друмске стреле“. Од наредне сезоне тим ће се посветити искључиво пројектовању е-возила с којим ће убудуће представљати Србију на престижним Формула студент такмичењима.

„Вечерас се симболично опраштамо с једном важном епохом „Друмске стреле“. Овом приликом се захваљујемо и свим људима, који су својим ентузијазмом и истрајношћу градили овај бренд и на тај начин створили услове да садашњи тим може с поносом да представи своје прво електрично возило“,  рекао је, Богдан Чарапић, вођа Формула студент тима „Друмска стрела“.

Душан Шошкић, вођа е-пројекта подсетио је да је пројектовање возила почело 2019. године и да су студенти много тога научили радећи на овом пројекту. Он се у име тима захвалио свим алумни члановима, професорима и спонзорима који годинама подржавају пројекат „Друмска Стрела“, а посебно генералном спонзору, немачкој компанији ZF Srbija.

 „Друмска стрела“ – Спона која спаја Београдски универзитет

Поздрављајући бројне званице, декан Машинског факултета и први ментор Формула студент тима „Друмска стрела“, проф. др Владимир Поповић је истакао да тај пројекат на набољи начин говори о томе колико је важно пратити студенте и веровати у оно што раде.

„Додатна вредност „Друмске стреле“ јесте сарадња међу факултетима. Овај пројекат окупља студенте пет факултета  Универзитета у Београду, Војне академије и Факултета драмских уметности. То је изузетно лепа ствар, јер ми на Универзитету немамо много заједничких ствари које нас спајају. То што представљамо возило на електрични погон показује да пажљиво пратимо савремене трендове и идемо напред“, рекао је, између осталог, декан Машинског факултета.

Пристуне је поздравио и доскорашњи декан, проф. др Радивоје Митровић. Он је подсетио да је Машински факултет од свог оснивања школовао инжењере потковане врхунским теоријским знањима. „То, међутим, данас није довољно. Врхунским теоријским знањима, неопходно је додати и врхунске практичне компетенције, што смо омогућили кроз континуирану подршку пројекту  „Друмска стрела“ и оснивањем Студентског центра изврсности који тренутно окупља пет студентских тимова ангажованих на различитим иновативним пројектима“, истакао је проф. Митровић.

 

Окупљенима су се затим обратили декани и професори факултета чији студенти раде на пројекту „Друмска стрела“.

„Концепт електричног возила је једна од најсавршенијих платформи која повезује експерте различитих профила. У том смислу, највећа вредност пројекта „Друмска стрела“ је управо интеграција инжењерских и других дисциплина“, рекао је проф. др Петар Ускоковић, декан Технолошко-металуршког факултета.

Продекан за са сарадњу с привредом Електротехничког факултета, проф. др Коста Јовановић је указао да пројекти, као што је „Друмска стрела“,  у великој мери омогућавају студентима да поред практичног знања стекну и друге вештине које су данас изузетно тражене на тржишту рада. „С друге стране, то је порука страним инвеститорима, да је образовни сектор у Србији довољно способан и спреман да подржи најновије технологије“, истако је проф. Јовановић.

Поносни спонзор

У име, компаније ZF Srbija, генералног спонзора Формула Студент тима, скупу се обратио  генерални директор, господин Милан Грујић, иначе, некадашњи студент и дипломац Машинског факултета у Београду.

„ZF Srbija je поносни спонзор, али пре свега пријатељ пројекта „Друмска стрела“. Спојиле су нас амбициозна визија електромобилности као и заједничка идеја о будућности аутомобилске индустрије и њених покретача и креатора, било да је у питању компанија која је лидер у овој индустрији или студенти који се припремају да то буду. Поред интелигенције, знања, истрајности, креативности, спремности за промене и одлучног суочавања са проблемима, тим Друмска стрела показао је изванредну способност да оно што замисли и уради, а такви људи мењају свет“,  истакао је, између осталог, господин Грујић.

Непосредно пре свечаног откривања новог возила, присутне су поздравили и чланови менторског тима „Друмске стреле“, проф. др Младен Ђурић са Факултета организационих наука, проф. др Емил Вег са Машинског факултета и проф. др Младен Терзић са Електротехничког факултета, који су још једном указали на значај сарадње с привредом и компанијама без чије подршке овај пројекат не би могао да буде успешно реализован.

Представљању прве електричне формуле у Србији присуствовали су представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС, декани и професори факултета у саставу Универзитета у Београду, спонзори и пријатељи Формула студент тима „Друмска стрела и други бројни гости.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.