Друмска стрела представља своју прву електричну формулу – 16. децембар, 18 часова

„Друмска стрела”, први српски Формула студент тим,  свечано ће представити своју прву формулу на електрични погон, у четвртак, 16. децембра, на Машинском факултету у Београду.  

На овом захтевном пројекту, протекле две године, вредно је радило стотину студената са више од шест факултета Универзитета у Београду (Машинског, Електротехничког, Технолошко-металуршког, Ахитектонског, Факулета организационих наука), као и њихове колеге са Војне академије и Факултета драмских уметности у Београду.

Формула студент тим „Друмска стрела“ је основан 2010. године и од тада наступа на прстижним Формула студент такмичењима широм Европе.  Иза себе имају девет возила са бензинским мотором и више од 20 такмичења на којима су постигли завидне резултате, признања и похвале стручњака водећих аутомобилских индустрија у свету.

Препознатљиви модел мотора СУС  „Yamaha R6“,  до сада је био основа сваког њиховог тркачког болида. Међутим, са развојем технологије и  свести о предности возила на електрични погон, ови млади људи одлучили су се да постану први у Србији који ће направити формулу са електричним погоном.

„Идеја Е- возила постоји још од 2017. године,  али до сада није било прилике да се она реализује. Савремена технологија је свакако била велики изазов за тим, али смо оставарили своју визију. Уз много труда успели смо да идеју о возилу будућности спроведемо у дело. Од сезоне 2021/22, једино возило које ће тим „Друмска стрела“ израђивати биће електрично возило с којим ћемо представљати Србију на престижним међународним такмичењима“, каже Богдан Богдан Чарапић, вођа Формула студент тима „Друмска стрела“.

Пројектовање и израда возила на електрични погон је захтеван пројекат и за стручњаке у савременој аутомобилској индустрији, а ови млади амбициозни људи показали су да су у корак са савременом технологијом.

Главна иновација је монокок шасија израђена од карбонских влакана, која ће у великој мери допринети побољшању ародинамичких и динамичких перформанси електро возила. Динамику електро формуле додатно побољшава и погон на сва четири точка.

Поред многих оригиналних решења, ови млади талентовани људи,  развили су и уникатне литијум-полимерске батерије које возило снабдевају енергијом. Испројектовали и целокупну електронику, укључујући систем за надзор батерије (bms), контролну јединицу мотора (ecu), контролну јединицу за нисконапонске актуаторе, телеметрију и заштитни систем.  Ове иновације теоријски омогућавају да електро формула достигне  брзину од 100 км на сат за мање од три секунде.

„Позивамо све љубитеље формуле 1, аутомобилизма и аутоиндустрије да у четвртак, 16. децембра, у 18 часова, за када је најављено представљање возила на Машинском факултету, својим присуством подрже тим младих талентованих студената“ поручио је на крају, Богдан Чарапић.

Догађај можете пратити и на друштвеним мрежама Формула студент тима „Друмска стрела“: Инстаграм и  Фејсбук.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.