Студенти Машнског факутлета посетили ново постројење за управљање отпадом „Винча“

Студенти друге године мастер академских студија на студијском модулу Процесна техника и заштита животне средине Машинског факултета у Београду недавно су посетили ново постројење за управљање отпадом „Винча“. Стручна посета је реализована у оквиру предмета „Управљање отпадом и отпадним водама“, а будуће инжењере угостили су представници компанија Бео Чиста Енергија д.о.о. и Suez Vinča Operator d.o.o.

Студенти су обишли најважније погоне и будућа постројења нове винчанске депоније и упознали се са главним карактеристикама пројекта Јавно-приватно партнерство који се реализује у сарадњи са Градом Београдом. Том приликом могли су да виде како изгледа нова санитарна депонија, постројење за пречишћавање отпадних вода, постројење за рециклажу грађевинског отпада, као и будуће простројење за производњу енергије из отпада, прво те врсте у Србији.

Енергана је великим делом изграђена и у њој ће се из  отпада производити 30 мегавата електричне енергије и 56 мегавата топлотне енергије. У склопу енергане студенти су могли и да виде део система за пречишћавање ваздуха који је изузетно битан за будући квалитет ваздуха у граду. Иначе, комплекс нове санитарне депоније у Винчи простире се на око 130 хектара док је стара депонија заузимала 42 хектара.

Ова стручна посета била је добра прилика да се студенти „на лицу места“ упознају са најсавременијих технологијама и решењима у управљању отпадом и на тај начин надограде теоријска знања из ове области.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.