Конференција EECAM21 – East European Conference on Additive Materials, од 2. до 4. септембра на МФ

Докле је свет стигао у истраживањима, дизајнирању и производњи нових материјала? Шта су највећи изазови за савремену науку у овој области и кaкве се могућности отварају за примене у широком спектру технолошких области, као што су биомеханика, електроника, конструисани материјали, метаматеријали и слично?

Ово су само нека од питања о којима ће бити речи на Источноевропској конференцији о адитивно произведеним материјалима – EECAM21 (East European Conference on Additive Materials), од 2. до 4. септембра на Машинском факултету у Београду.

Скуп се одржава у оквиру европског Хоризонт 2020 SIRAMM твининг пројекта, а организатори су  Универзитет у Београду, Политехнички универзитет из Темишвара (Румунија), Институт за физику и материјале из Брна (Чешка), Универзитет у Парми (Италија) и Норвешки универзтет за науку и технологију, Трондхајм, институције које и учествују у овом пројекту.

Циљ конференције је промовисање и успостављање међународне научне сарадње и размена знања о адитивно произведеним материјалима и сродним дисциплинама, као и публиковање заједничких радова и учешће на конкурсима за финансирање истраживања из ове области.

Током тродневног скупа биће речи о напретку адитивних производних технологија и новим искуствима у овој области, као и проблемима карактеризације адитивно произведених материјала за традиционалне, као и за напредне примене.

Посебно је наглашена улога услова и параметара адитивне производње 3Д штампањем, односно коначна поузданост и сигурност произведених материјала, нарочито оних који се користе у носивим апликацијама. Ради бољег упознавања са практичним проблемима, компанија 3Д Република ће одржати посебну, демо секцију.

Учесници конференције имаће прилику да посете Лабораторију за испитивање нових материјала, као и Лабораторију за оптичка мерења, које ће представити др Милош Милошевић, научни сарадник у Иновационом центру МФ и др Ненад Митровић, ванредни професор на Катедри за процесну технику МФ.

На овогодишњем EECAM21 биће представљено укупно 40 радова, а посебно издвајамо:

– Dr. Dan Stoia (Politehnica University Timisoara, Romania), Mechanical Properties and geometric aspects in Selective Laser Sintering;

 

– Roberto Brighenti (Univ. of Parma, Italy), Numerical modeling of AM processes;

– Ognjen Peković (Univ. of Belgrade, Serbia), Additive Manufacturing in Aerospace Industry: Present and Future;

– Chao Gao (NTNU, Norway), Design advanced interlocked structures via machine learning approach.

Због актуелне епидемиолошке ситуације у свету, конференција ће окупити 50 учесника из земље и иностранства на самом Машинском факултету, уз додатих 50 до 100 учесника који ће рад скупа пратити онлајн, путем линка:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScTTu0dmNO6NP36Z1ORd5c7XQ7S3mvPk1nLp9H96JDh50peUA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

Учешће на конференцији је бесплатно. Све додатне информације, као и програм конференције можете погледати на сајту конференције

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.