Нови амбијент у амфитеатрима и учионицама МФ

Да би студентима омогућио што боље услове за учење и рад Машински факултет у Београду је почетком ове године опремио велики Амфитатар А најсавременијом презентационом опремом.  Будући да се у овом амфитеатру изводе предавања током којих се приказују цртежи машинских конструкција који садрже мноштво детаља, опрема је морала да задовољи највише стандарде када је реч о квалитету слике.

У оквиру видео презентационог система инсталиран је Sony VPL-FHZ131 ласерски пројектор, као и моторизовано платно. Овај уређај поседује резолуцију WUXGA, снагу осветљаја 13.000 lm, док за пројекцију користи 3LCD технологију. Захваљујући моторизованом објективу пројектор на моторизовано платно пројектује слику димензија 600×375 cm и дијагонале 707 cm, обезбеђујући довољно велики осветљај за њену видљивост чак и при јачем амбијенталном светлу. За разлику од модела са лампом, ласерски пројектор ради без губитка у снази осветљаја што је од велике важности за целодневна предавања.

Пројектор се одликује изузетно великим ленс схифт-ом, који по хоризонтали износи +/- 57% , а по вертикали +/- 107%, што га чини погодним за пројекције са било које позиције у амфитеатру или са друге локације на факултету. Позиције објектива се могу и снимити, чиме се смањује додатно време за подешавање када се позиција пројектора мења.

Свечана сала 211, где се често одржајавају различити стручни скупови, конференције, презентације и предавања, такође је  опремљена професионалном опремом која својим перформансама омогућава несметано коришћење током читавог дана.

Реч је о два независна видео презентациона система са две говорнице путем којих се на моторизованом платну са даљинском контролом може приказивати иста слика димензија 292×183 cm. У оквиру система инсталиран је Sony VPL-PHZ12 видео пројектор намењен за коришћење током различитих врста презентација.  Систем може да ради у било ком положају, односно оријентацији од 360°, резолуцијом WUXGA (1920×1200), као и осветљајем од 5.000 лумена. Поседује laser-phosphor извор светла чији радни век износи 20.000 сати, док за пројекцију користи 3LCD технологију.

Током календарске  2020. године, потпуно је замењена постојећа рачунарска опрема  у рачунарским учионицама 455, 457, 458 и 459.  Стари  компјутери су замењени новим рачунарима. У појединим учионицама је инсталиран и додатни број нових рачунара, док је у једној учионици реконфигурисан одређени број старијих компјутера. Реч је о укупно 100 потпуно нових рачунара и 20 реконфигурисаних компјутера.

Поред тога,  адапитрани су и амфитеатри 216 и 208 на другом спрату. Досадашње, нефункционално осветљење у том простору замењено је лед расветом, а на прозорима су постављене даљински управљане завесе, што у великој мери олакшава праћење наставе и пројекције наставног садржаја.

 

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.