Панел 29: Дигитална платформа за Србију и њена примена

Машински факултет у Београду и Технички факултет у Бору, у сарадњи са са Привредном комором Србије/ Београда, организују онлајн панел дискусију на тему „Дигитална платформа за Србију и њена примена“. Овај, 29. панел, по реду,  биће одржан у понедељак, 5. априла са почетком у 10 часова путем ZOOM платформе, а домаћин скупа је Технички факултет у Бору. 

Учеснике панела  поздравиће проф. др Нада Штрбац, декан Техничког факултета, проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета у Београду, господин Дејан Тошић, директор Регионалне привредне коморе зајечарског и борског округа, као и госпођа Видосава Џагић, помоћник директора Привредне коморе Београда.

Детаљан програм панела можете погледати ОВДЕ.

Индустрија 4.0 је данас постала глобални међународни Пројекат, а све је почело 2011. године, када је на CEBIT-u у Хановеру, презентиран Програм научно-технлошког развоја немачке индустрије под називом Индустија 4.0.

Данас, у марту 2021. године, 37 индустријски најразвијених земаља у свету имају своје националне програме за Индустрију 4.0 (Европа – 18+3), Америка (5), Африка (1), Азија и Океанија (8+2).

Машински факултет у Београду је од 2016. године покренуо и до сада одржао пет Конференција International Conference on the Industry 4.0 model for Advanced Manufacturing – AMP I4.0. Зборнике радова је издао Спрингер – а последњи из 2020. години можете погледати на линку: https://www.springer.com/gp/book/9783030462116.

Србија је свој национални Програм за Индустрију 4.0 је усвојила 6. јуна 2019. година, na 4th International Conference on the Industry 4.0 model for Advanced Manufacturing – AMP I4.0 2019, под називом: Дигитална Платформа за Индустрију 4.0 у Србији.

До сада је Машински факултет у Београду са својим партнерима (Министартво за просвету, науку и технолошки развој, Министартво привреде, Министартво одбране, ПКС, ПКС-ПКБ, Факултет техничких наука у Новом Саду, Машински факултет у Нишу, Научно-технлошки парк из Београда, Факултет за машинство и грађевинарство из Краљева, Факултет инжењерских наука, Крагујевац, Економски факултет из Београда, Институт ’’Михајло Пупин’’, Институт ’’Винча’’, и други) одржао 28 Панела о Индустрији 4.0.

На досадашњим панелима разматране су бројне теме: Индустрија 4.0 – основе и модели;  Индустрија 4.0 и нове индустријске политике у свету – преглед; Нова Индустријска политика Србије; Индустрија 4.0 и интелигентни производи; Индустрија 4.0 и интернет ствари; Индустрија 4.0 и анализа великих скупова података; Индустрија 4.0 за мале и средње организације;  Индустрија 4.0  образовање инжењера; Индустрија 4.0 и скоковити раст индустрије; Национални програми за Индустрију 4.0; Дигитална платформа за Индустрију 4.0 у Србији; Дигитализација у индустрији Србије – примери; Пут од идеје до готових производа кроз процес дигитализације; Индустрија 4.0 у процесној индустрији;  Образовање за индустрију 4.0; Индустрија 4.0 и убрзани привредни развој Србије; Индустрија 4.0 и космичка истраживања; Индустрија 4.0 – пример најбоље праксе Инмолд, Пожега; Индустрија 4.0 – примери најбоље праксе из привреде Чачка.

Наредни панели о Индустрији 4.0 планирани су на ФЕФА Факултету, Копаоник бизнис форуму, Универзитету у Новом Пазару, Стоматолошком факулетту у Београду и др.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.