Немања Милинковић представља Србију на међународном такмичењу REHVA 2021

Немања Милинковић, донедавно студент мастер студија на Модулу за термотехнику Машинског факултета у Београду, а сада мастер инжењер машинства, представљаће Републику Србију, Друштво за КГХ и свој факулет на REHVA међународном студентском такмичењу у јануару 2021.  године у Португалу.

Њемањин рад „Енергетска анализа термотехничких система у породичној кући“, чији је ментор, доц. др Александра Сретеновић са Катедре за термотехнику, проглашен је за најбољи рад на националном студентском такмичењу Друштва за КГХ.

Победа на овом такмичењу, које је почетком децембра одржано у  оквиру 51. Међународног конгреса о климатизацији, грејању и хлађењу, омогућила му је  директан  пласман на међународно REHVA  такмичење под покровитељством Европске асоцијајције органзација грејања, хлађења и климатизације.

Победнички рад је писан на основу мастер рада, који је Немања, уз велику подршку и менторство др Александре Сретеновић одбранио у септембру ове године.  Сам рад представља наставак истраживања на којима је овај млади инжењер радио у оквиру предмета „Енергетска ефикасност у зградама М“  током мастер студија.

„Основни циљ рада је анализа постојећег термотехничког система породичне куће у Београду, уз предлоге унапређења. С обзиром да је у питању објекат у ком живим са својом породицом, било ми је посебно интересантно да урадим анализу побољшања енергетске ефикасности и евентуалних уштеда које се могу постићи додавањем изолације, заменом прозора и постављањем ефикаснијег извора енергије. Такође је анализирана и примена топлотне пумпе за грејање и хлађење објекта. Посебно бих истакао да овакав систем,  и поред  тога што захтева високе инвестиционе трошкове, може бити изведен у више фаза“, наводи наш млади саговорник, који не крије задовољство што је баш његов рад изабран да представља нашу земљу на предстојећем такмичењу у Португалу.

Доц. др Александра Сретеновић, ментор победничког рада,  с поносом истиче да је Немања још током студија, кроз предмет „Енергетска ефикасност у зградама М“, показао интересовање за анализу термотехничких система и евентуалних уштеда применом мера повећања енергетске ефикасности.

„После успешно положеног испита, Немања је наставио да се бави овом темом. Резултат је његов мастер рад, који је оцењен одличном оценом, а у којем је показао инжењерски приступ у решавању одређених недостатака система који су му, с обзиром да је реч о породичној кући, веома добро познати. Посебно бих издвојила предлог мера за повећање комфора у простору уз истовремено смањење потрошње енергије. Управо то решење га је квалификовало за национално студентско такмичење на КГХ конгресу на којем је и победио. То је најбоља потврда да млађе, технички образоване генерације, полазећи од свог окружења, представљају ону важну покретачку снагу за унапређење енергетске ефикасности у нашој земљи“, закључила је доц. др Александра Сретеновић.

Иначе, Европска асоцијација организација грејања, хлађења и климатизације REHVA  је мрежа која окупља више од 100 000 инжењера из 26 земаља Европе. Ова асоцијација, основана 1963. године, посвећена је унапређењу здравља, комфора и енергетске ефикасности свих зграда и заједница.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.