Онлајн конференција: Нуклеарна сигурност данас

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије ове године организује конференцију „Нуклеарна сигурност данас“ у онлајн формату. Конференција о применама извoра зрачења и нуклеарне енергије биће одржана 2. децембра са почетком у 10.30 часова уз директан пренос на јутјуб каналу Директората.

Овогодишње издање конференције посвећено је најновијим трендовима у две највеће гране примене нуклеарне енергије – медицини и енергетици као и у примени модерних техника заснованих на јонизујућем зрачењу у проучавању и очувању културне баштине.

Желимо да приближимо како стручној јавности тако и становништву најновија достигнућа у применама извора зрачења и нуклеарној енергетици као и да прикажемо тренутну праксу у примени извора јонизујућег зрачења у дијагностици и лечењу различитих болести од COVID-19 до најтежих болести, да приближимо следеће кораке развоја нуклеарне енергетике и да прикажемо достигнућа техника заснованих на јонизујућем зрачењу којима се проучава и чува културна баштина.

Конференција ће се састојати од три одвојене панел дискусије под називом:

  1. Медицинске примене: модерне технике (Medical Applications: New Techniques)
  2. Нуклеарна енергија: корак напред (Nuclear Power: Step Forward)
  3. Радиоактивност, уметност, културна баштина (Radioactivity, Art, Cultural Heritage)

Панел „Медицинске примене: модерне технике“ покриће актуелну тему борбе против пандемије COVID-19 и модерне дијагностичке и терапијске технике у медицини а које се користе у Србији. Показаће се не само које су то нове технологије доступне у Србији већ и који су то кораци начињени како би се пацијентима у Србији омогућило брже дијагностиковање и лечење болести од COVID-19 па до најтежих болести.

Панел „Нуклеарна енергија: корак напред“ покрива две актуелне теме у области нуклеарне енергетике и у којима се види следећи корак у области нуклеарне енергетике – нуклеарне енергетске реакторе IV генерације и мале модуларне реакторе. Приближити најновије технологије у области нуклеарне енергије, њихову сигурност и друге предности у односу на постојеће технологије.

Панел „Радиоактивност, уметност, културна баштина“ приказује достигнућа у анализи и испитивању уметничких предмета и предмета културне баштине методама које користе изворе јонизујућег зрачења као и у њиховој конзервацији поступком стерилизације гама зрацима.

У име Директората за радијациону и нукеларну сигурност и безбедност Србије позивамо вас да испратите конференцију путем линка.

Детаљнију агенду можете погледати ОВДЕ.

Праћење догађаја можете потврдити путем линка или на мејл press@srbatom.gov.rs.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.