72 GODINE MAŠINSKOG FAKULTETA – IZVRSNOST KAO IMPERATIV

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, ove godine obeležava 72 godine od kada je, davne 1948. godine, samostalno započeo misiju obrazovanja armije mašinskih inženjera koji će raditi na izgradnji i razvoju domaće privrede i društva.  Temelji visokog obrazovanja u oblasti mašinstva u Srbiji, postavljeni su 1873. godine, kada je Univerzitet u Beogradu doneo odluku o uvođenju grupe mašinskih predmeta – nauke o mašinama i mehanike. Zato mašinci, ove godine, s ponosom obeležavaju i 147 godina visokoškolske nastave u oblasti mašinstva.

Mašinski fakultet tradicionalno proslavlja Dan fakulteta poslednje subote u oktobru. Ove godine, pandemija je značajno promenila  način obeležavanja tog, za fakultet, važnog datuma. Po prvi put u istoriji fakuleta, veliki godišnji susret „mašinaca“  preseljen je iz prostora  Amfitatra A, u onlajn okruženje. Svima kojima je „Mašinac“ u srcu omogućeno je da u subotu, 31. oktobra u 11 sati, iz svojih domova,  putem video strima na fakulteskom sajtu (www.mas.bg.ac.rs), prate direktan prenos simboličnog obeležavanja Dana fakulteta .

Dan fakulteta je prilika da se predstave najvažniji rezultati i inovacije u nastavi i istraživanjima, najbolji studenti i njihovi projekti, kao zaslužni pojedinci i organizacije koji su doprineli razvoju i afirmaciji Mašinskog fakulteta…

Godina za nama donela je nove izazove i velike promene u dosadašnjem načinu života i rada. Pandemija Kovid 19 je donela „novu realnost“ i u visoko obrazovanje i potpuno  promenila dosadašnju paradigmu učenja. Nastava je „preko noći“ iz učionica preseljena na onlajn platforme. Mašinski fakultet je spremno odgovorio na taj izazov. Za samo par meseci uspeo je da unapredi ceo nastavni proces i prilagodi ga nastavi na daljinu. Nastavnici su i pre situacije izazvane pandemijom koristili mogućnosti elektronskih platformi, a razvijena IT infrastruktura omogućila je fakultetu da svoj rad prilagodi novim okolnostima.

Stanovište Mašinskog fakulteta je da se svet tehnološki veoma brzo menja i da ćemo, ukoliko visoko obrazovanje ne bude pratilo te promene, ostati na periferiji događanja. Vodeći se dobrom praksom najboljih univerziteta u svetu, fakultet je poslednjih godina uradio mnogo toga da unapredi kvalitet i atraktivnost studijskih programa i prilagodi ih globalnim trendovima i potrebama privrede.  Osnovni cilj je da studentima otvori put ka  ka uspešnoj  profesionalnoj karijeri mašinskih inženjera – traženih i u zemlji i u svetu.

Najnovija aktivnost u tom pravcu je učešće na javnom konkursu Master 4.0, koji je na ideju Inicijative „Digitalna Srbija“ realizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Rezultat je novi master studijski program Industrija 4.0, koji zajedno izvode Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu i katedre Mašinskog fakulteta za proizvodno mašinstvo, industrijsko inženjerstvo i automatsko upravljanje.

Nastava na master programu Industrija 4.0 počela je ove akademske godine, a sa njom se nastavio i pionirski posao transformacije Mašinskog fakulteta.

Novo industrijsko doba zahteva obrazovni sistem koji školuje inženjere vrhunskim teorijskim interdisciplinarnim znanjima i praktičnim kompetencijama. Stručnjake, koji će biti kreativniji, inovativniji i spremniji  da odgovore tehnološkim izazovima Industrije 4.0 i potrebama novog načina proizvodnje. Zato je master Industrija 4.0 formiran u saradnji sa vodećim domaćim i stranim kompanijama koje su pokazale želju da aktivno učestvuju u obrazovanju budućih inženjera za tzv. „industriju znanja“.

Mašinski fakultet je  decenijama unazad davao vrhunska teorijska i praktična znanja inženjerima. Sada tome želi da pridoda i ono što se naziva praktičnim kompetencijama i mekim veštinama, na čemu poslodavci sve više insistiraju.

Osnovan je Studentski centar izvrsnosti čija je ideja razvoj profesionalnih i ličnih veština koje nisu deo studijskih programa ali ga odlično dopunjuju. Na taj način, najboljim studentima je omogućeno da  kroz praktičan rad ostvare svoje ambicije, obogate znanje stečeno tokom studija i primene ga na rešavanje konretnih inženjerskih problema. U centru trenutno radi pet studentskih timova od kojih su neki respektabilni u svetskim razmerama. Osnovni cilj je da studenti, radeći na konkretnim projektima nadograde znanje stečeno tokom studija, steknu neophodne praktične kompetencije i veštine koje su imperativ vremena u kome živimo.

Timovi koji rade u okviru Studentskog centra izvrsnosti, pored studenata Mašinskog fakulteta, okupljaju i akademce sa drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu. U tom smislu, otvaranje ovog centra ima izuzetan značaj ne samo za Mašinski i druge tehničke fakultete,  nego i za ceo Univerzitet u Beogradu.

Kvalitet obrazovanja na Mašinskom fakultetu prepoznale su i vodeće strane kompanije koje posluju u Srbiji. Među njima su nemački Brose,  Cet-Ef, Simens, Meser Tehnogas i mnoge druge s kojima Mašinski fakulet neguje dugogodišnju uspešnu saradnju. Najbolju potvrdu da se na Mašinskom fakultetu školuju stručni kadrovi, kvalifikovani, kompetentni i spremni da odgovore savremenim inženjerskim  izazovima predstavlja međunarodna ASIIN akreditacija, koja je u martu ove godine produžena do oktobra 2025. godine. 

(Izvor: Mašinski fakultet)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.