Нова школска година на Модулу за шинска возила у новом амбијенту

Студенти мастер студија на Модулу за шинска возила Машинског факултета у Београду, од ове школске године стицаће неопходна инжењерска знања у потупно новом амбијенту  – модерно опремљеној учионици свим неопходним дидактичким средствима и компјутерима са лиценцираним софтвером CREO. Захваљујући донацији компаније Siemens Mobility d.o.o. Церовац, будући инжењери имају прилику да своја теоријска знања примењују и кроз практичан рад у савремено опремљеној лабораторији.

„Реч је о донацији у вредности од 20 хиљада евра. Сва средства су уложена у опремање учионице и рачунарску опрему. Радови су почели почетком фебруара ове године, а учионица је била спремна за наставу већ средином марта. Међутим, због избијања пандемије Ковид 19 и преласка на онлајн наставу, учионица и опрема су тек сада на располагању студентима“, истакао је ван. проф. др Јован Танасковић, који испред Машинског факултета и Катедре за шинска возила блиско сарађује са компанијом  Siemens Mobility d.o.o.

Катедра за шинска возила Машинског факултета у Београду је једина катедра у региону са програмом усмереним на конструкцију, испитивање и одржавање шинских возила која партнерима из привреде може да понуди уско стручан кадар у овој области. Ова катедра негује дугогодишњу веома успешну сарадњу са компанијом Siemens Mobility d.o.o.  Церовац.

Почетком прошле године потписан је и Уговор о научноистраживачкој и пословно-техничкој сарадњи. Тиме је отворен пут, не само даљем развоју катедре, него и усавршавању  студената кроз стручну праксу и стипендирање, које траје од 6 до 18 месеци. Стипендије износе 25 хиљада динара, а поред тога, стипендисти током обавезне стручне праксе имају и плаћен смештај и исхрану.

„Кроз програм стипендирања и стручних пракси компаније Siemens Mobility наши студенти имају прилику, не само  да се даље усавршавају у области железничког саобраћаја, него и да по завршетку студија у овој компанији започну и своју професиналну каријеру“, навео је наш саговорник.

Први позив за доделу стипендија расписан је у августу прошле године, а троје стипендиста, који су прошли и обавезну стручну праксу, управо завршавају студије и крајем октобра почињу да раде у погонима Siemens Mobility-ја у Церовцу.  Почетком септембра је завршен и други позив за доделу три нове стипендиј. Ko, од укупно пет пријављених кандидата, испуњава потребне условезнаће се после 20. октобра, за када су заказани интервјуи са будућим стипендистима. Интервјуе ће водити мешовита стручна комисија која ће пропитивати не само стручне спосoбности кандидата, него и њихове личне особине и спременост за тимски рад.

„Захваљујући сарадњи са компанијом Siemens Mobility, првенствено њиховој подршци унапређењу наставе на Катедри за шинска возила, последњих година расте интересовање младих за ову област машинског инжењерства. О томе најбоље говори податак да је ове године знатно већи број студената изразио жељу да школовање настави на Модулу за шинска возила и искрено се надам да ћемо прећи предвиђену квоту од осам студената“, закључио је проф. Танасковић.

У новоопремљеној  учионици затекли смо и нову генерацију студената који су већ уписали мастер и испунили своју жељу да се даље усавршавају у области железничког машинства. Међу бројним колегама je и неколико колегиница. То је такође позитивна промена на Модулу за шинска возила.

Степановић Милица каже да се за железничко машиство определила јер је уверена да тај смер има будућност у Србији и да ће тек да оствари свој  свој друштвени и привредни потенцијал.  „Овај смер, отвара пут даљем професионалном развоју, не  само због тога што нуди врхунска теоријска знања, него и зато што сада имамо услове да та знања применимо и кроз практичан рад“ навела је, између осталог, Милица.

Њен колега, Јован Гавриловић, одлучио је да школовање настави на Модулу за шинска возила, јер је током основних студија слушао неколико изборних предмета из ове области и много му се допало како студијски програм функционише. „ Првенствено ми се свидело то што модул похађа мала група и што су професори веома посвећени раду са студентима. Смер је перспективан и отвара пут,  не само професионалном усавршавању, него и сигурној професионалној каријери. Томе у великој мери доприноси сарадња Катедре за шинска возила и компаније Siemens Mobility која кроз програм стипендирања и стручне праксе отвара пут и сугурном запослењу после дипломирања“,  закључио је Јован.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.