Studentski centar izvrsnosti: Kroz timski rad do vrhunskih rezultata

Savremene studije mašinstva akcenat stavljaju na usvajanje novih tehnoloških znanja i korišćenje savremenih alata vezanih za IT i internet tehnologije. Međutim, u svetu visokih tehnologija, savremeni inženjer, pored vrhunskih teorijskih znanja, mora da poseduje i i soft skills, takozvane meke veštine, koje su izuzetno važne za uspešnu profesionalnu karijeru.  Svetska ekonomija se zasniva na primeni upravo ovih ličnih i profesionalnih veština, koje su od izuzetnog značaja za razvoj preduzetništva. Zato se od obrazovanja očekuje da podstiče inovativnost, kreativnost i preduzetnički duh kod mladih.

Da bi studentima, pored vrhunskih teorijskih znanja, omogućio i nesmetan razvoj ličnih i profesionalnih veština koje su od strane poslodavaca sve traženije,  Mašinski fakultet u Beogradu je nedavno osnovao Studentski centar izvrsnosti (SCI).

Osnovni cilj osnivanja centra je obrazovanje vrhunskih stručnjaka koji će biti spremni da se brzo odgovore na dolazeće tehnološke izazove. Ideja je da studenti, radeći na konkretnim projektima nadograde znanje stečeno tokom studija. Akcenat je na razvoju veština koje nisu deo studijskog programa, ali ga odlično dopunjuju. Na primer: vođenje projekata, veštine komunikacije, predstavljanja i pregovaranja, organizacija finansija, liderstvo, preduzetništvo i sl.

Srudentski centar izvrsnosti se nalazi na četvrtom spratu zgrade Zavoda za fiziku tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu u Ruzveltovoj ulici. Umesto nekadašnjeg ruiniranog prostora, sada su to svetle i moderno opremljene prostorije u kojima trenutno radi pet studentskih timova. Ovi mladi talentovani ljudi angažovani su na različitim inovativnim projektima sa kojima predstavljaju Mašinski fakultet i Univerzitet u Beogradu na prestižnim međunarodnim takmičenjima.

Jedan od timova je Formula Student tim „Drumska strela“, koji se bavi projektovanjem i izradom trčkih vozila po ugledu na Formulu 1 za međunarodna Formula student takmičenja širom Evrope. “Drumska strela” broji  više od 100 studenata, sa Mašinskog i još sedam fakulteta – Tehnološko-metalurškog, Elektrotehničkog, Ekonomskog, Arhitektonskog, Pravnog, Fakulteta organizacionih nauka i Vojne akademije.

Confluence Belgrade je tim studenata Katedre za brodogradnju, koji se bave projektovanjem i izradom energetski efikasnih plovila. Na prestižnom Hidrokontest takmičenju 2018. godine u San Tropeu u Francuskoj osvojili su prvo mesto u kateogriji plovila za prevoz teškog tereta i četvrto mesto u trci brodova za prevoz lakog tereta.

Beoavia je mlad studentski tim osnovan u aprilu 2018. godine na inicijativu grupe studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Tim se bavi dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica, i jedini su predstavnici iz Srbije i Univerziteta u Beogradu na prestižnim međunarodnim studentskim takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva.

BMI/ZeptoHyperTech tim radi na razvoju inovativnih proizvoda u oblasti biomedicinskog inženjerstva, namenjenih unapređenju zdravlja i kvaliteta života. Čine ga studenti master i doktorskih studija biomedicinskog inženjerstva na Mašinskom fakultetu, koji trenutno rade na ranom oktivanju kancera i melanoma pomoću svetlosti, terapijskim efektima svetlosti, uticaju negativnog UV i plavnog zračenja, unapređenju postojećih prečistača vazduha i vode, poboljšanju procesa spemanja hrane i drugim inovativnim projektima.

Studenti okupljeni u timu Robotoid rade na razvoju i izradi malog autonomnog mobilnog robota za Eurobot  – međunarodno takmičenje namenjeno studentima i mladima koji se bave robotikom.  Ambicija im je da naredne godine budu jedan, od ukupno tri tima, koji će predstavljati Srbiju na takmičenju u Francuskoj.

U sistemu visokog obrazovanja na globalnom nivou, u ovom trenutku dešavaju se velike promene. Pored ubrzanog tehnološkog razvoja, na promene je  u velikoj meri uticala i  pandemija Kovid 19. Dosadašnji način rada i učenja preko noći je promenjen. U trci za studente,  vodeći svetski univerziteti inoviraju studijske programe i sve više uvode sadržaje koji podrazumevaju razvoj praktičnih kompetencija i mekih veština.

U uslovima sve veće konkurencije na međunarodoj akademskoj sceni, veoma je važno za Srbiju  da  uhvati korak sa svetom i zauzme mesto u vrhu visokog obrazovanja. Jedan od načina je podrška mladim talentovanim studentima da kroz rad na konretnim projektima primene znanje stečeno tokom studija, razviju neophodne veštine i uspešno realizuju svoje ideje na tržištu.

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.