Студентски центар изврсности: Кроз тимски рад до врхунских резултата

Савремене студије машинства акценат стављају на усвајање нових технолошких знања и коришћење савремених алата везаних за ИТ и интернет технологије. Међутим, у свету високих технологија, савремени инжењер, поред врхунских теоријских знања, мора да поседује и и soft skills, тaкозване меке вештине, које су изузетно важне за успешну професионалну каријеру.  Светска економија се заснива на примени управо ових личних и професионалних вештина, које су од изузетног значаја за развој предузетништва. Зато се од образовања очекује да подстиче иновативност, креативност и предузетнички дух код младих.

Да би студентима, поред врхунских теоријских знања, омогућио и несметан развој личних и професионалних вештина које су од стране послодаваца све траженије,  Машински факултет у Београду је недавно основао Студентски центар изврсности (СЦИ).

Основни циљ оснивања центра је образовање врхунских стручњака који ће бити спремни да се брзо одговоре на долазеће технолошке изазове. Идеја је да студенти, радећи на конкретним пројектима надограде знање стечено током студија. Акценат је на развоју вештина које нису део студијског програма, али га одлично допуњују. На пример: вођење пројеката, вештине комуникације, представљања и преговарања, организација финансија, лидерство, предузетништво и сл.

Срудентски центар изврсности се налази на четвртом спрату зграде Завода за физику техничких факултета Универзитета у Београду у Рузвелтовој улици. Уместо некадашњег руинираног простора, сада су то светле и модерно опремљене просторије у којима тренутно ради пет студентских тимова. Ови млади талентовани људи ангажовани су на различитим иновативним пројектима са којима представљају Машински факултет и Универзитет у Београду на престижним међународним такмичењима.

Један од тимова је Формула Студент тим „Друмска стрела“, који се бави пројектовањем и израдом трчких возила по угледу на Формулу 1 за међународна Формула студент такмичења широм Европе. “Друмска стрела” броји  више од 100 студената, са Машинског и још седам факултета – Технолошко-металуршког, Електротехничког, Економског, Архитектонског, Правног, Факултета организационих наука и Војне академије.

Confluence Belgrade је тим студената Катедре за бродоградњу, који се баве пројектовањем и израдом енергетски ефикасних пловила. На престижном Хидроконтест такмичењу 2018. године у Сан Тропеу у Француској освојили су прво место у катеогрији пловила за превоз тешког терета и четврто место у трци бродова за превоз лаког терета.

Беоавиа је млад студентски тим основан у априлу 2018. године на иницијативу групе студената са Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду. Тим се бави дизајнирањем, пројектовањем и производњом беспилотних летелица, и једини су представници из Србије и Универзитета у Београду на престижним међународним студентским такмичењима у области ваздухопловства.

BMI/ZeptoHyperTech тим ради на развоју иновативних производа у области биомедицинског инжењерства, намењених унапређењу здравља и квалитета живота. Чине га студенти мастер и докторских студија биомедицинског инжењерства на Машинском факултету, који тренутно раде на раном октивању канцера и меланома помоћу светлости, терапијским ефектима светлости, утицају негативног УВ и плавног зрачења, унапређењу постојећих пречистача ваздуха и воде, побољшању процеса спемања хране и другим иновативним пројектима.

Студенти окупљени у тиму Роботоид раде на развоју и изради малог аутономног мобилног робота за Еуробот  – међународно такмичење намењено студентима и младима који се баве роботиком.  Амбиција им је да наредне године буду један, од укупно три тима, који ће представљати Србију на такмичењу у Француској.

У систему високог образовања на глобалном нивоу, у овом тренутку дешавају се велике промене. Поред убрзаног технолошког развоја, на промене је  у великој мери утицала и  пандемија Ковид 19. Досадашњи начин рада и учења преко ноћи је промењен. У трци за студенте,  водећи светски универзитети иновирају студијске програме и све више уводе садржаје који подразумевају развој практичних компетенција и меких вештина.

У условима све веће конкуренције на међународој академској сцени, веома је важно за Србију  да  ухвати корак са светом и заузме место у врху високог образовања. Један од начина је подршка младим талентованим студентима да кроз рад на конретним пројектима примене знање стечено током студија, развију неопходне вештине и успешно реализују своје идеје на тржишту.

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.