Формула студент тим Друмска Стрела: До пролећа два возила

За Формула студент тим “Друмска стрела” не постоје границе. Пандемија Ковид 19 им је можда покварила такмичарске планове за ову годину, али их није обесхрабрила да се максимално посвете усавршавању пројеката на којима раде – првој електричној формули у историји тима и деветом, по реду, тркачком болиду са СУС мотором. Оба возила биће завршена до пролеца наредне године.

“Друмска стрела” је први српски Формула Студент тим чији су чланови студенти Универзитета у Београду. Већ десет година, ова група младих заљубљеника у формулу пројектује и израђује возила којима представљају свој универзитет и Србију на престижним међународним такмичењима Формула студент. “Друмска стрела” броји више од 100 студената, са Машинског и још седам факултета – Технолошко-металуршког, Електротехничког, Економског, Архитектонског, Правног, Факултета организационих наука и Војне академије.

Наредна сезона представљаће преседан у досадашњем раду тима, јер одмах крећу у фазу израде испројектованих возила. “То до сада није био случај, јер је сваки почетак сезоне био резервисан искључиво само за пројектовање”, каже Богдан Чарапић, студент мастер студија на Модулу за индустријско инжењерство и вођа тима „Друмска стрела“.

Ове године, због пандемије Ковид 19, тим се суочио са великим изазовима. Већ у марту је морао да напусти радионицу на Машинском факултету и пројекат настави на даљину. Рад на изради возила био је у потпуности онемогућен, а убрзо су отказана и сва такмичења. Ове младе талентоване људе то није обесхрабрило. Време карантина искористили су да заврше CAD модел, односно пројектовање возила.

Сада их очекује повратак у радионицу и израда оба возила – формуле са СУС мотором као и формуле на електро погон. “Планирани рок за израду возила је крај фебруара, или почетак мартна наредне године,  а затим следи фаза детаљних тестирања на стази како би се тим што боље припремио за изазове који га очекују у такмичарском делу сезоне наредног лета”, истиче Богдан. Додан ветар у леђа представља и потписивање уговора о спонзорству са немачком компанијом ZF Friedrichshafen AG, која се бави е-мобилношћу  и аутомобилима на електрични погон.

Tоком зиме чланове тима очекује и учешће на квалификацијама за такмичења у оквиру Формуле Студент. Уверени су да ће нови болиди Друмске стреле и наредне године возити трке на најпознатијим стазама ауто мото спорта, раме уз раме са колегама 600 најбољих универзитета у свету. Велики изазов за млад и амбициозан тим је пројекат прве електро формуле у Србији, којим се подиже свест о значају смањења емитовања штених гасова у атмосферу и важности очувања животне средине.

У претходној сезони тим је био фокусиран на усавршавање сваког подсистема и примени најиноватнивнијх конструкторских и технолошких решења. Када је реч о новитетима, акценат је стављен на бескомпромисну поузданост и безбедност електричне формуле. “Применили смо низ софистицираних и иновативних решења, а главна иновација и монокок шасија. Ова шасија ће у великој мери допринети побољшању ародинамичких и динамичких перформанси возила”, каже наш млади саговорник. Динамику возила додатно побољшава и погон на сва четири точка. “На тај начин омогућено је независно управљање сваким точком понаособ, а цео склоп је смештен у фелну, додаје Богдан.

Да би се смањила маса, а да се притом не наруши крутост возила, шасија као и аеропакет биће израђени од карбонских влакана. Возило ће енергијом снабдевати литијум полимерске батерије, што теоријски омогућава да возило достигне брзину од 100 км на сат  за 2.5 секунде. Ови млади људи самостално су испројектовали и целокупну електронику, укључујући систем за надзор батерије (bms), контролну јединицу мотора (ecu), контролну јединицу за нисконапонске актуаторе, телеметрију и заштитни систем.

Друмска Стрела свој развојни пут гради кроз амбициозне, талентоване студенте који непрестано раде на унапређењу система, усавршавањем постојећих или проналажењем иновативних решења, било да је у питању возило или организација. Будућност тима је у подстреку ових иновација, и успешном руковођењу пројектом које треба да обезбеди што боље услове за рад и напредак студената, као и реализацију њихових идеја.

Циљ сваке сезоне јесте остварење највиших могућих резултата, и пласирање међу сам врх светских тимова. “Иако је пут од идеје до реализације често веома тежак и непредвидив, а тим састављен од људи који се баве потпуно различитим областима, ако вредно радите и верујете у људе који вас окружују, можете да остварите све што замислите. Друмска стрела је најбољи пример”, закључује Богдан Чарапић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.