Универзитет у Београду ове године међу 500 најбољих светских универзитета

Универзитет у Београду и ове године заузео је позицију између 401. и 500. места на престижној Шангајској листи најбољих светских универзитета. Тиме је задржао прошлогодишњу позицију.

„Позиција Универзитета у Београду задржана је упркос релативно неповољним условима за развој научноистраживачке делатности у претходној години“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Универзитета у Београду.

Ректорка Универзитета у Београду, проф. др Иванка Поповић је задовољна пласманом најстарије високошколске установе у Србији на Шангајској листи, с обзиром на велику конкуренцију у високом образовању у свету. „Овај резултат потврђује позицију Универзитета у Београду као једног од водећих универзитета у овом делу Европе“, истакла је Поповић у изјави Вечерњим новостима. Она је подсетила да рангирање узима у обзир научне резултате из претходних година, нагласивши да ће се ефекти Закона о науци и истраживању и Закона о Фонду за науку осетити тек за неколико година.

Ове године објављена је ранг-листа 1.000 најбољих универзитета света док је раније рангирано 500. На првом месту је Универзитет Харвард који ту позицију држи већ 18 година, следе Станфорд, Кембриџ, МИТ, Беркли, Принстон, Колумбија, Калтех, Оксфорд и универзитет Чикаго. Са простора бивше Југославије, Универзитет у Загребу је у истој групи као и Београдски, док је Универзитет у Љубљани пласиран степеницу ниже – између 501. и 600. места.
Универзитет у Београду најбоље је био рангиран 2017. године, када се налазио између 201. и 300. места, а први пут се на овој листи нашао 2012. године.се први пут нашао 2012. године, међу 500 рангираних.

Иако је Шангајска листа неформална, ствар је престижа бити на њој јер обухвата мање од четири одсто светских универзитета, а критеријуми су: алумни добитници Нобелове награде (и сродних дисциплинарних награда), наставници/истраживачи добитници Нобелове награде (и сродних дисциплинарних награда), број високо цитираних наставника/истраживача у оквиру одређене научне области, број научних радова објављених у часописима Science и Nature, број научних радова објављених у часописима са Science Citation Index и Social Science Citation Index, академски допринос према наведеним индикаторима у односу на број запослених. Академско рангирање светских универзитета (ARWU) спроводи шангајски Универзитет Ђао Тонг још од 2003. године.

За више детаља посетите страницу званичне интернет презентације ARWU.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.