Упис 2020/2021: На Машинац конкурисало 958 кандидата, пријемни уз појачане епидемиолошке мере

За упис у прву годину основних академских студија за школску 2020/2021. годину на Машинском факултету у Београду, за прва три дана пријавило се 958 кандидата, односно око 1,4 кандидата на једно место. Од тог броја, 126 се определо за нови студијски програм Информационе технологије у машинству, док је 832 кандидата конкурисало за студије класичног машинског инжењерства.

Машински факултет ове године уписује укупно 680 студената – 620 на студијском програму Машинско инжењерство и 60 студената на новом програму Информационе технологију у машинству.

„Имајући у виду целокупну ситуацију изазвану пандемијом Covid 19, због чега су ове године практично изостале активности промоције Машинског факултета, можемо да будемо задовољни бројем пријављених кандидата“, истакао је у разговору за сајт МФ, продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић.

Према његовим речима, ситуација изазвана пандемијом корона вируса одразиће се на овогодишњи упис и на другим факултетима Универзитета у Београду. „То ће, свакако резултирати одређеним бројем слободних места после првог уписног рока, а то би се могло објаснити потенцијалним бројем свршених средњошколаца који је сличан прошлогодишњем, новим акредитованим студијским програмима, губитком посла родитеља и немогућности школовања деце.“

Машински факултет је ове године по први пут организовао електронску предпријаву кандидата, а од 17. до 24. јуна пријавило се њих 1129. „То је била и прилика да се верификује софтверско решење које су креирале колеге из CIT-а и Службе за студентске послове нашег факултета“, навео је наш саговорник.

Од 24. до 27. јуна кандидати су на факултет доносили оригиналну документацију на увид.  „Протокол је сведен на веома кратко задржавање студената у згради Факултета и обухватио је проверу приложених докумената и њихову предају у трајању до 5 минута. При предаји докумената поштоване су прописане епидемиолошке мере, без бојазни по здравље кандидата“, нагласио је продекан Тановић.

Пријемни испит из математике  биће одржан 1. јула за кандидате који конкуришу на студијски програм Информационе технологије у машинству, а 2. јула за оне који намеравају да упишу Машинско инжењерство. Сам пријемни испит биће организован по већ устаљеној процедури и уз појачане епидемиолошке мере.

„То значи да ће на улазу у зграду сваки кандидат морати да прође постављену дезобаријеру. Затим, сваком кандидату ће бити мерена температура термовизијском камером, односно безконтактним давачем, а добиће и маску коју ће морати да носи све док се налази у згради. Међусобна удаљеност кандидата у просторији где ће полагати пријемни испит биће два метра, а и дежурни сарадници су такође у обавези да носе маске и рукавице током пријемног испита“, навео је наш саговорник.

Будући бруцоши Машинског факултета и ове године могли су да се опеделе за један од укупно два студијска програма на основним академским студијама – Машинско инжењерство и Информационе технологије у машинству. Према речима проф. Тановића, анализа интересовања студената показује мали пад на студијском програму Машинско инжењерство и раст на студијском програму Информационе технологије у машинству, у односу на прошлу годину.

Продекана Тановића питали смо шта очекује од предстојећег пријемног испита, односно да ли ће се поновити феномен „проклизавања“ листа. „Имајући у виду да је на високо школским установама  у Србији у понуди више од 100 хиљада акредитованих места, а да је број потенцијалних бруцоша око 69 хиљада, тај феномен ће сигурно бити присутан. Већина средњошколаца је конкурисала на више факултета, а на основу постигнутих резултата на пријемном, уписаће оно што највише воле“, закључио је проф. Тановић.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.