Београдски Машинац међу елитнима у Европи – Потврдио ASIIN

Немачка акредитациона агенција за високошколске установе и студијске прогаме ASIIN, на седници одржаној 20. марта, продужила је акредитацију Машинског факултета Универзитета у Београду до октобра 2025. године.

У тренутку када Национално тело за акредитацију (НАТ) настоји да реши неспоразуме са Европским удружењем за осигурање квалитета у високом образовању (ENQA), одлука ASIIN -а представља најбољу потврду квалитета универзитетског образовања у Србији.

Акредитација се односи и на основне и на мастер студије машинства. Она обухвата више од 20 смерова на српском и на енглеском језику на оба нивоа студија. По томе је  Машински факултет јединствен у Србији и региону.

ASIIN-ова акредитација је потврдила и европски квалитет образовања на најстаријој и највећој високој школи у области машинства на овим просторима. Добијена су два сертификата – један од ASIIN-а, и други, који ова агенција издаје по овлашћењу, европски сертификат EUR-ACE (акредитовани инжењер на европском нивоу). То значи да је диплома машинског инжењера, и бечелор и мастера, званично призната широм Европе.

ASIIN је немачка агенција за националну и интернационалну проверу квалитета и акредитацију студијских програма и институција високог школства у области инжењерских, информатичких и природно-математичких наука. Машински факултет је ту потврду међународног квалитета студија први пут добио 2013. године на  период од од пет година, колико и важи ASIIN акредитација. На захтев факултета, крајем 2018. покренут je поступак за продужење акредитације.

Ревизорски тим ASIIN на Машинском факултету

Процедура за акредитацију није једноставна. Најпре је требало припремити и послати обимну документацију. После вишемсечног разматрања,  на Машински факултет је стигла петочлана ревизорска комисија да провери тачност навода у документацији. Током захтевног процеса акредитације оцењиван је квалитет студијских програма – од структуре до начина извођења наставе, организације и извођења испита, запослених на Факултету, улагање у кадрове, улагање у развој студената, транспарентност рада, као и управљање квалитетом.Чланови резвизорског тима обишли су и истраживачке и наставне капацитете факултета.

„Уочили смо видан напредак Машинског факултета у протеклих пет акредитационих година, истакли су тада чланови тима. Посебно су нагласили високу компетентност професора и доцената, квалитет студената и њихову отвореност за нова знања, као и завидан ниво истраживачких капацитета. „Српски истраживачи су високо компетентни и добро препознати у Европи, као и у осталом делу света. У том смислу, Машински факултет стоји „раме уз раме“ са водећим европским институцијама“, истакао је проф. др  Стефан Кабелак са Лајбниц Универзитета у Хановеру, који је предводио ревизорски тим.

Током процеса акредитације, агенција ASIIN је похвалила Машински факултет наводећи га као пример свима на континенту. Чак су тражили одобрење да се документација факултета као узорни пример  понуди високошколским установама у другим земљама које желе да се акредитују.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.