Друмска Стрела 2020: У новој такмичарској сезони са  два возила

Формула Студент тим  „Друмска Стрела“ ове године квалификовао се на четири европска Формула Студент такмичења у Италији, Мађарској, Холандији и Немачкој! У десетој, јубиларној сезони 2020, тим ће наступити са два возила – болидом са класичним СУС мотором, који је унапређена верзија из 2019 и формулом на електрични погон.

Развојни пут Друмске Стреле почео је давне 2010. године, када је десетак студената Машинског факултета и ФОН-а одлучило да покрене пројекат. Већ у првој сезони, постигнут је сјајан успех – треће место за идејни концепт возила са СУС мотором у класи II,  на такмичењу на чувеној стази Силверстон у Великој Британији. Од тада је израђено укупно осам тркачких возила са мотором са унутрашњим сагоревањем  и развијен пројекат првог српског болида на електро погон.

Из године у годину, тим је и бројчано растао. Од првобитних десетак чланова, колико их је било у првој сезони, тим данас броји стотину студената са девет факултета Универзитета у Београду –  Машинског, Електротехничког, Технолошко-металуршког, Ахитектонског, Математичког, Правног, Економског, Факулета организационих наука и Војне академије. Свих ових година успешно су представљали Универзитет у Београду и Србију на више од 20 такмичења.

После успешних квалификација, тим младих ентузијаста интензивно ради на изради свог деветог возила са СУС мотором и прве домаће електро формуле и припрема се за успешан наступ у динамичким и статичким дисциплинама које их очекују.

Прво такмичење очекује их од 15. до 19. јула на стази Рикардо Палети у Варану. На овој чувеној стази, где су већ постизали бројне успехе, Друмска Стрела ће са својим новим возилом са СУС мотором покушати да постави нове рекорде. На истој стази перформансе ће први пут опробати и возило на електрични погон.

После такмичења у Италији, тим у августу путује у Мађарску на FS East, које се одржава на једној од најиновативнијих тест стаза у Европи, чувеној Зала зони, на стази Залаегерсзег. На овој стази, чија инфраструктура омогућава испитивања стабилности возила у вожњи, Друмска Стрела ће се представити само са возилом са СУС мотором. И на овом такмичењу очекују их надметања у статичким и динамичким дисциплинама. Чланови тима се надају да ће надмашити резултате остварне током претходне сезоне.

Тим Друмске Стреле квалификовао се и на такмичење Формула Студент у Холандији. Међутим, возило са мотором са унутрашњим сагоревањем ове сезоне неће возити у “Катедрали” моторспорта, на TT Circuit Assen. Зато их од 17. до 23. августа очекује такмичење на стази Хокенхајм у Немачкоj, где ће се представити са својим првим болидом на електрични погон.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.