Artificial touch – Предавање др Calogero M. Oddo, четвртак, 6. фебруар

Гост Машинског факултета у Београду је др Calogero M. Oddo, професор на  Sant’Anna School of Advanced Studies (SSSA), руководилац лабораторије The Neuro-Robotic Touch Laboratory у оквиру института The BioRobotics Institute and Department of Excellence in Robotics & A.I. у Италији.  Он ће, у четвртак, 6. фебруара у 9 часова, у Свечаној сали 211, одржати интересантно предавање на тему „Вештачки додир: од бионичке науке и технологије ка примени у колаборативној роботици у Индустрији 4.0 (више детаља у приложеном апстракту).

фото: YouTube

Проф. Oddo је један од водећих светских истраживача у области неуро-роботике укључујући имплантантске медицинске уређаје, кибернетске протезе и биомехатронске системе, вештачку кожу са тактилним сензорима, неурофизиологију људског додира, тактилне сензоре интегрисане у безбедно радно окружење човека и машине (више детаља у приложеном CV).

Sant’Anna School of Advanced Studies (SSSA)  је државни универзитет који се бави истраживањем и едукацијом у областима примењених наука, од економских и правних наука, преко медицине и пољопривреде, до нама значајне области индустријског и информатичког инжењерства. Саставни део SSSA су шест института, а The BioRobotics Institute and Department of Excellence in Robotics & A.I. развија напредна решења у области биороботике и бионике за медицинске примене, носивих уређаја, колаборативних робота, биолошки инспирисаних робота, рехабилитационих робота и импантантних технологија. Треба истаћи примену тих резултата у пројектима за аутомобилску индустрију (колаборативна роботика и тактилно сензитивне облоге за фирму роботе).

Такође SSSA је кључни координатор Center of Competence ARTES4.0 (Advanced Robotics and enabling digital TEchnologies and Systems), у партнерству са фирмама COMAU и STMicroelectronics, који је део грандиозног италијанског програма за дигиталилзацију индустрије Италије (digital manufacturing innovation) који поред кластера SSSA  обухвата још шест сличних кластера равномерно распоређених по читавој Италији и предвођених највећим универзитетима за домен инжењерства.

Сарадња SSSA  и Машинског факултета у Београду траје скоро 10 година, и одвија се преко CMSysLab којом руководи професор Петар Б. Петровић. Ова сарадња је усмерена на дигиталну иновацију индустријских технологија и одвијала се кроз оквир Italian-Serbian Collaboration Platform on Advanced Manufacturing (ISCP Innitiative), билатералног пројекта (Human-Robot Co-Working as a Key Enabling Technology for the Factories of Future) у оквиру којег је одржана серија од 3 летње школе. Та сарадња се и даље траје.

Посета Проф. Oddo  је у склопу ЕРАСМУС + КА107 пројекта са циљем да се оствари континуитет кроз оквир мобилости и спроведе припреме за проширење сарадње у области роботике и вештачке интелигенције за ЕУ ниво (припрема за долазећи HORIZON EUROPE program).

 

 

 

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.