Свечано обележени 80-ти рођендан и 54 године научног рада проф. др Милана Радовановића

Поводом 80-тог рођендана проф. др Милана Радовановића на Машинском факултету у Београду одржана је Свечана трибина посвећена његовом научном и стручном раду. Скупу су, поред чланова породице, бројних колега и пријатеља из Србије и региона, присуствовали и државни скретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Влада Поповић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике Зоран Предић, као и амбасадор Краљевине Холандије у Србији, његова екселенција Жил Бешор Плух.

Поред значајног животног јубилеја, проф. Радовановић је обележио и 54 године научног рада и 15 година  успешног руковођења Друштвом термичара Србије. Трибину у његову част, организовали су Лабораторија за горива и сагоревање Машинског факултета и Друштво термичара Србије. Специјални гост био је проф. др Вилбродс Петрус Мариа ван Свај са Твенте Универзиета у Холандији, где је  професор Радовановић као предавач и истраживач провео више година.

“Током своје академске каријере, проф. Радовановић је обављао низ одговорних дужности и био је један од омиљених и успешних декана Машинског факултета. Са особитим умећем и себи својственим шармом умео је да нађе решења прихватљива за све и у оквирима етичности која се за универзитетске професоре подразумева,  рекао је декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић.

Говорећи о свестраној личности проф. Радовановића, он је посебно указао на значај његовог дугогодишњег истраживачког рада на расветљавању догађаја из Првог светског рата, кроз поштанску историју. Уз искрене честитке поводом животног и професионалног јубилеја, декан Машинског факултета је професору Радовановићу уручио и поклон, књигу симболичног назива “Знаменити Срби”. “Уверен сам да ћете и Ви бити међу њима”, истакао је проф. Митровић.

„Србији недостају људи као што је проф. Радовановић, рекао је државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Владимир Поповић, констатујући да је наше друштво изгубило континуитет неговања кадрова.

Присуство еминентних гостију из Холандије, како је истакао,  најбоље говори о успеху који је професор постигао на професионалном и стручном плану. Такође, додао је, својим ангажовањем и интересовањем за историју наше земље, показао је своју комплексну лчност. „То је од велике важности за једног универзитетског професора, а за Машински факултет је част што је такав професор и џентлмен био на његовом челу“, закључио је проф. Поповић.

У име организатора, скупу су се обратили доц. др Владимир Јовановић,  руководилац Лабораторије за горива и сагоревање Машинског факултета и др Предраг Стефановић, потпредседник Друштва термичара Србије. „Све нас спаја једно име. Професор Милан Радовановић. Човек са којим смо радили и од којег смо учили“, рекао доц. Јовановић, изразивши задовољство због великог броја званица који су својим присуством увеличали свечаност.

У току припреме обележавања јубилеја проф. Радовановића, припремљен је специјални број часописа Thermal Science са радовима колега и сарадника са којима је проф. Радовановић сарађивао и из области које су биле предмет његовог научно-истраживачког и стручног рада. Многи од аутора били су истраживачи који су своје магистарске и докторске дисертације радили под његовим руководством као ментора или члана комисије за одбрану.

„На тај начин желели смо да се захвалимо проф. Радовановићу за плодан образовни рад и многе научно-истраживачке резултате, успешну међународну и научну сарадњу, као и за значајан допринос унапређењу стручне организације Машинског факултета, Београдског универзитета, Друштва термичара Србије, као и Друштва филателиста“, истакао је Предраг Стефановић.

О оној другој, приватној личности проф. Радовановића говорила је његова унука Софија. Пристуни су имали прилику да упознају Милана Радовановића као човека изузетно приврженог породици и породичним вредностима. Кроз приче о Робинзону учио је унуке Дуњу и Софију основним људским и животним вредностима, због чега су му неизмерно захвалне.

Радни део трибине у част проф. Радовановића био је посвећен његовом педагошком и научном раду о чему су говорили проф. др Драгослава Стоиљковић са Катедре за тенологију материјала, проф. др Вилбродс Петрус Мариа ван Свај  и др Предраг Стефановић из Друштва термичара Србије.

На самом крају свечаности, пристунима се обратио и проф. Милан Радовановић. Захваливши се свима на подршци и лепим речима, савладан емоцијама рекао је да му не преостаје ништа друго осим да закључи да „није лоше бити човек“.

„За један успешан и испуњен живот поред надарености потребна је и срећа. Ја сам је неизмерно много имао… Сплет непредвиђених и неочекиваних околности ме је усмеравао и водио ме кроз живот. Људи са којима сам живео и радио, делио добро и зло,  духовно и емоционално су ме оплемењивали и обогаћивали и на личном и на професионалном плану. А ова земља… Ова Србија на брдовитом Балкану дала ми је све што један човек може да пожели. Питам се да ли сам јој бар део вратио“, закључио је проф. Радовановић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.