Књига о којој се прича: Термодинамика – инжењерски аспекти   

Термодинамика је изазовна, лепа, применљива и за оне који је довољно не познају лако прихватљива наука. Међутим, она је суштински и појмовно комплексна и неопходно је дубоко промишљање за разумевање и сагледавање њених феномена. Управо такав приступ применио је проф. Ђорђе Козић када је одлучио да напише једну сјајну и по свему аутентичну књигу „Термодинамика-инжењерски аспкети“, истакнуто је, између осталог, на промоцији која је недавно одржана на Машинском факултету у Београду.

Књига проф. Козића је  настала на основу његових предавања на предметима „Термодинамика“ и „Преношење топлоте и масе“ које је као професор Катедре за термомеханику држао студентима Машинског факултета у Београду више од 20 година професорске каријере. О томе шта га је мотивисало да напише једну овакву књигу, коме је намењена и шта је њена основна сврха, разговарали са самим аутором, проф. др Ђорђем Козићем.

„Термодинамика је веома тешка и сложена научна област. Током студија сам има доста проблема са том научном дисциплином. Када сам изабран за асистента урадио сам нешто неуобичајено. Самом себи сам написао писмо у којем сам навео да ја не знам довољно термодинамику и да морам много да учим и даље.  Том циљу сам се заиста посветио. Сада могу да кажем да имам један свеобухватан преглед на оно шта се дешава у овој области и да сам успео да напишем књигу о термодинамици која је другачи од свих које су до сада објављене.

Користио сам различите изворе трагајући за оним што ће студентима бити најразумљивије и што ће им ову велику и захтевну област приближити на најбољи начин. Изложио сам један развојни приступ кроз који се може загледати да све дато произлази из претходног или као потреба да се нешто објасни, или што ће даље развијати…

Термодинамика је једина наука у области технике која има филозофске примесе. На пример објашњење појма ентропије. То ме је и привукло термодинамици. Још на предавањима проф. Шела осетио сам да термодинамика није само техника, него да има много шири значај. Тада сам схватио да желим да се бавим овом науком и себе програсио термодинамичарем.

Књига није намењена само студентима

Књига јесте уџбениик, али је истовремено и приручник. Садржи много појмова који су тешки за разумевање на „прву лопту“.  Многи погрешно дефинишу неке појмове у термодинамици. Примера ради, сви кажу да зид  акумулира топлоту. С термодинамичке тачке гледишта то је потпуно неправило јер ни једно тело не може да поседује топлоту. Топлота се доводи или одводи, а то што се акумулира и повећава то је унутрашња енергија. Моја предавања почињу управо разјашњењем тих појмова. Студенти током средњошколског образовања о многим стварима уче погрешно и због тога је важно да већ на почетку студија то исправе и савладају да не би касније правили грешке.

Шта би саветовали  и поручили младим колегама.

Веома сам задовољан одзивом на књигу међу студентима. Навео бих један заиста итересантан и мени најдражи догађај када се на вратима мог кабинета појавио студент замоливши ме да му потпишем књигу. Том приликом ми је рекао да га не познајем, али да је купио моју књигу, коју је  само је пажљиво прочитао, изашао на испит и положио. То је мени као аутору један диван комплимент и потврда вредности књиге.

Ваша енергија и тежња ка научној истини и Ваш професионални рад нису усмерени само на струку. Посебно место у Вашем животу заузима и уметност.

Да, написао сам једну оперу. Музиком сам се бавио као млад. Свирао сам џез и научио много тога што се о музици не учи у музичким школама. Џез импровизација има много шири аспект. То ме ј охрабрило да напишем музику за оперу. Најпре сам написао либрето у којем сам изложио своју замисао и то се људима свидело.

Шта повезује машинство и уметност. Да ли између њих, можда, стоји знак једнакости?

Не баш знак једнакости, али бар приближно неки други симбол. Музика је веома повезана са математиком. Сама њена организација, октава, скала и слично. Све је у неким музичким односима. Када се те законитости уоче и схвате у раном детињству, то у одраслом добу може у великој мери да  помогне у неким другим релацијама.

Примера ради, када свирате клавир, десна рука је на виолинском кључу, а лева на бас кључу. То су исте ноте,  на истом месту, али са потпуно другачијим значењем. Човек који свира ради паралелно две ствари, што је у животу веома ретко. Зато се залажем да се деца у што ранијем узрасту уводе у свет музике. То је добар подстицај интелектуалном развоју и схватању света, што је од велике важности за сваку науку.

***********

 Оргинално ауторско дело о суштини термодинамике  

Књига „Термодинамика-инжењерски аспекти“ недавно је објављена по други пут, али сада у издању Машинског факултета у Београду који је и организовао промоцију. О књизи су говорили дугогодишњи пријатељи и колеге проф. Козића међу којима су: проф. Др Мирослав Бенишек, редовни професор у пензији,  др Милован Живковић, члан Академије инжењерских наука Србије, др Миодраг Месровић, такође члан Академије инжењерских наука, проф. др Милан Лечић, шеф Катедре за механику флуида,  др Бојан Вукашиновић са Georgia Institute of Technology  и др Александар Ћоћић, ванредни професор на Катедри за механику флуида. Они су посебно указали на велики сазнајни потенцијал ове књиге, која је, како је речно, важна не само за инжењерство, него и за друге области у којима се  примењују принципи термодинамике.

Пристуне је поздравио декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић који је подсетио да наставна делатност, као мисија универзитета и факултета, поред преношења знања, подразумева и стварање и генерисање нових знања кроз сопоствена истраживања.  „Вишедеценијску традицију Машинског факултета стварале су генерације сјајних професора који су оставили фасцинантну литературу и тиме задужили не само факултет, него и Универзиет у Београду. Да се традиција наставља потврђује и проф. Козић који се одважио да у неколико итерација, остави и најновију верзију књиге Термодинамика – инжењерски аспекти  и на тај начин великој лепези важних издања Машинског факултета дода још једну вредну књигу“, истакао је проф. Митровић.

На самом почетку промоције, прочитана је рецензија проф. др Милоша Бањца са Катедре за термомеханику, који је оправдано био спречен да присуствује скупу. „ Књига проф. Козића у правом слислу речи представља оригинално ауторско дело. Написана је на аутентичан начин, својствен професору и његовом приступу при тумачењу појава и законитости из области термодинамике и области преношења топлоте. Посебност овог уџбеника, поред великог броја илустрација, слика и табела, представљају и лични коментари аутора који се налазе у оквиру основог текста, а чија је сврха да читаоцу на поједноствљен начин приближе и појасне сложене законитости термодинамике“, наводи се, између осталог, у рецензији проф. Бањца.

Уверен сам да ће ова сјајна књигапроф. др Ђорђа Козића дуги низ година бити једна од главних окосница за све оне који хоће да науче праву термодинамику, истакао је проф. др Мирослав Бенишек. Изразивши задовољство што је имао част да први прочита књигу док је још била у рукопису, он је рекаоо да је већ тада схватио да пред собом има једно зрело дело у коме је на један осмишљен начин представљено дугогодишње искуство професора и промотера науке о енергетици. „Ова књига је драгоцена, јер поред излагања о теорији садржи и коментаре у којима се на један истачан начин излаже суштина материје о којој се пише. Саветовао бих сваком ко није имао прилику да набави и прочита ову књигу и обнови знања која је раније стекао,“, рекао је, између осталог, проф. Бенишек.

„Професор Козић, својим истанчаним осећајем за реч и логичан след разјашњења, о сложеним појмовима и појавама, попут ентропије и феномена који су ван човековог домашаја, који се не осећају и не мере, несебично и детективски трага за што бољим и сликовитијим објашњењима. Он очито, осим богатог искутства, има великог дара за писање, тако да се пажљивим читањем ове књиге може релативно лако разумети и усвојити суштина термодинамике“, нагласио је  др Милован Живковић.  Уџбеник, како је рекао, има једну специфичност. Садржи много више текста, него математичких израза. Тиме се открива жеља аутора да пренесе полувековно стечено знање као и његова порука да је разумевање физичке суштине основни циљ и смисао изучавања и ове науке о енергији.

У писаном обраћању др Миодрага Месаровића, који је оправдано био спречен да присуствује промоцији, наглашена је велика сазнајна функција књиге проф. Козића. „Ова књига читаоцу омогућује да одмах иза теоријског види, на јасном и добро одабраном примеру, практични смисао сваке поставке. И то, почев од једностваног, до поставке најсложенијег процеса, али практичним примером представљеног тако јасно да се његова сложеност не јавља као препрека да буде теоријски савладан и проверен пре него што би у пракси био примењен.“Др Месаровић је упутио честитке проф. Козићу на још једном, како је навео, успешном промовисању термодинамике уз препоруку да настави њено ширење и на друге области како би њен сазнајни потенцијал дошао да још већег изражаја и даље користио инжењерству, али и другим делатностима у којима је примена термодинамике преко потребна.

Говорећи о књизи проф. Козића, проф. др Милан Лечић, шеф Катедре за механику флуида и председник Комисије за издавачку делатност Машинског факултета, акценат је ставио на објашњење појма ентропије.“ У овој књизи главни лик је ентропија, а лепа места су веома интересантни примери, које је аутор дао у оквиру текста“, рекао је проф. Лечић, а затим и навео од најсликовитијих примера и објашњења. Своје излагање о књизи завршио је констатацијом да је професор Козић којим случајем живео у Совјетском Савезу, његова књига била би одавно објављена и то у милионском тиражу. „Не само то, Совјети су своје најбоље књиге штампали и на енглеском, тако да би и ова књига већ одавно имала милионски тираж и на руском и на енглесеком. Уверен сам да ће књига проф. Козића, будући да је оригинална и посебна у односу на све књиге у светској литератури, доживети и енглеско издање“, закњучио је проф. Лечић.

Др Бојан Вукашиновић, некадашњи студент Машинског факултета у Београду, а сада старији истраживач на Georgia Institute of Technology  обратио се скупу веома емотивном видео поруком. Он је том приликом исказао велико поштовање према професору Козићу који га је, како је рекао, на прави начин увео у све „тајне“ термодинамике. „Проф. Козића памтим као изузетног професора. Оно што га уздиже на тај ниво јесте његов приступ предмету, а затим и његов однос према студентима. Већ на првим предавањима о термодинамици свима је јасно с каквом љубављу и посвећености се професор односи према тој науци. Не постоји бољи начин  да се студенти најпре заинтересују, а онда и „заразе“ вирусом термодинамике. Други важан елемент је његов изузетан педагошки приступ и готово родитељски однос према студентима. Зато проф. Козић припада групи професора које студенти као узоре памте за цео живот“, закључио је др Вукашиновић.

Др  Александар Ћоћић, такође некадашњи студент проф. Козића, а сада ванредни професор на Ктедри за механику флуида, осврнуо се најпре на студентске дане средином 90-тих, када је често из Студентског града долазио пешке на факултет.  „Нисам желео да пропустим ни једно предавање из термодинамике, која су била сјајно организована. Професор Козић нас је подстицао да размишљамо и сами изводимо закључке о неком питању. Нека од њих имала су и филозофски аспект који је могао да се рефлектује и на сам живот“, рекао је др Ћоћић. Говорећи о сарадњи са проф. Козићем он је указао на његову изузетну личност коју,како је рекао, и даље красе исти истраживачки жар и посвећеност термодинамици..

Промоцији књиге проф. Козића на Машинском факултету присуствовали су бројне колеге и пријатељи.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.