Гост МФ: проф. Willibrordus Petrus Maria van Swaaij,  Универзитет Твенте, Холандија  

Врхунски холандски стручњак за зелену енергију, проф. др Willibrordus Petrus Maria (Wim) van Swaaij са Универзитета Твенте у Енсцхедеу, биће гост Машинског факултета у Београду, где ће одржати предавање на тему „Thermochemical conversion of Biomass – Experiences and views of a Chemical Reaction Engineer“.

У јеку борбе против глобалног загревања прелазак на обновљиве изворе енергије није више избор него нужност. Холандија планира да до 2050. године буде потпуно циркуларна привреда. У том смислу, предавање професора Swaaij-а  је добра прилика да из „прве руке“ чујемо одговоре на питања који од обновљивих извора пружају највећи допринос чистој енергији и да ли је нулта емисија достижан циљ? Шта су највећи изазови у области зелене енергије у наредном периоду и које кораке би Србија морала да предузме да би заистала била енергетски ефикасна и независна држава?

Предавање проф. Swaaij-а  је заказано за  среду, 22. јануар у 11.00  часова у Свечаној сали  Машинског факултета у Београду (сала 211/II). Организатори су Лабораторија за горива и сагоревање Машинског факултетa у Београду и Друштво термичара Србије.

фото: Пиксабеј

Професор Swaaij је члан Краљевске холандске академије наука (KNAV), Холандске академије за технологију и иновације (AcTI) и Краљевског холандског друштва наука и хуманистичких наука. Као професор хемијског инжењерства, руководио је бројним истраживањима у области вишефазних реактора, развоја нових реактора и технологија конверзије енергије. Од краја 90-тих ради и на истраживањима о биомаси као значајном извору обновљиве и одрживе енергије.

Председник је саветодавног одбора Иницијативе за зелену енергију, организације која обједињује сва истраживања везана за енергију на Унивризитету Твенте. Саветник је неколико мултинационалних компанија међу којима су AKZO, DSM, Unilever, Shell, Solvai Duphar, TNO, BASF, Cortis-Dov. Проф. Swaaijj je / био члан неколико одбора и саветодавних одбора за владу, компаније и институте попут NIZO, ECN, и многих националних и европских стручних и научних организација.

Предавању проф. Swaaij-а претходи Свечана трибина Друштва термичара Србије поводом 80-тог рођендана, проф. др Милана Радовановића, некадашњег декана Машинског факултета у Београду и дугогодишњег председника тог друштва, који је као шеф Катедре за термичке процесе провео више година на Универзитету Твенте. Трибина је заказана за уторак, 21. јануар у 11.00 часова у Свечаној сали 211.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.