WeB & Serbian Moodle Moot 2019: Учење на даљину као глобални тренд

Девета по реду конференција WeB & Serbian Moodle Moot 2019, која окупља еминентне стручњаке у области е-учења из Србије и региона, одржана је протеклог викенда на Машинском факултету у Београду. Као и ранијих година и овогодишњи  WeB & Serbian Moodle Moot био је прилика за размену искустава у коришћењу система Moodle и повезивање корисника из Србије и окружења у регионалну Moodle мрежу.

Конференцију је отворио проф. др Марко Милош,  који је том приликом подсетио да Машински факултет има дугогодишњу традицију  и искуство у примени софтверских алата за учење. „Прве радионице, које су се бавиле проблематиком Moodle-a и сродних софтвера, одржане још давне 2005/2006. године“, рекао је проф. Милош и учесницима пожелео успешан рад.

О историјату, досадашњим активностима и развојним плановима регионалне Moodle мреже Западног Балкана, говорили су Милош Бајчетић са Медицинског факултета у Београду (Moodle мрежа Србија), Кристијан Зимер из Хрватске удруге за отворене суставе и интернет (ХрОпен) и Живана Комленов Мудрински са Природно-математичког факултета у Новом Саду (Moodle мрежа Србија).

Доц. др Жарко Мишковић је представио актуелни Еразмус+ пројекат „Implementation of Dual Education in Higher Education of Serbia – DualEdu“, којим координира управо Машински факултет у Београду. Циљ пројекта је увођење дуалног система образовања у високо школство Србије. С обзиром да софтверски алати за учење на даљину омогућавају студентима да раде и уче у градовима у којима се не налазе њихови матични универзитети, примена оваквих софтвера је свакако неизоставан део система дуалног образовања у скоро свим европским али и светским образовним системима.

Конференцији је претходио Workshop – бесплатна радионица о примени Moodle софтвера, која је организована само за запослене на Машинском факултету. Они су имали прилику да се упознају са основним карактеристикама овог софтвера, као и новинама које су уграђене у његову најновију верзију.

„Учење на даљину је глобални тренд, којем ће и Машински факултет морати да се прилагоди. У том смислу радионица представља добру основу за даљи рад на примени овог концепта учења, посебно за млађе колеге које до сада нису имале искуства са одговарајућим софтверским алатима“, рекао је др Мишковић.

Више информација о одржаној конференцији 9th WeB & Serbian Moodle Moot 2019, у којој је учествовало више од 80 ентузијаста и стручњака за софтвере за учење на даљину, налази се на Интернет страни http://webmoodlemoot.org/course/view.php?id=11.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.