На Машинцу отворена прва 3DEXPERIENCE лабораторија

Машински факултет у Београду добио је 3DEXPERIENCE лабораторију, прву такву лабораторију на   на Универзитету у Београду.  Лабораторија је резултат сарадње Машинског факултета и компаније CADCAM Data из Београда, која је донирала лиценце за опремање лабораторије за развој производа.

Ова лабораторија студентима и наставницима омогућава да идеје и концепте за индустрију  провере најпре у вирутелној реалности. Односно,  да кроз једну платформу сагледају животни век производа – од идеје и дизајна, преко симулације и тестирања, производње, лансирања на тржишту, до рециклаже.  Оно што је посебно важно, платформа повезује пројектанте, инжењере, дизајнере, менаџере, маркетинг стручњаке, продавце у интегрисано окружење, а омогућава и укључивање стручњака различитих профила из целог света, и то у исто време.

 

“Императив времена у ком живимо јесу новине.  Амбиција Машинског факултета је да ова лабораторија буде једно од места на ком ће се пракса настављати на теорију.  Где ће се интелектуални капитал претакати у нове производе и технологије са високом додатом вредношћу. То је пут да се трансформишемо у економију засновану на знању,  у којој ће БДП наше земље имати експоненцијални, а не мали, линеарни раст.  Врата нашег факултета су увек отворена за овакве иновативне догађаје”,  рекао је декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић, поздрављајући бројне госте на свечаном отварању 3DEXPERIENCE лабораторије.

Присутнима се обратила и госпођа Драгана Кецић, директорка у компанији CADCAM Data. Она је подсетила да та компанија већ дуго сарађује с академском заједницом, кроз различите пројекте  с машинским и сродним факултетима у Србији. “ Идеја компаније CADCAM Data је била да се студентима пружи могућност да у оквиру овог софтверског решења стекну теоријска и практична знања  која касније могу да примене у свом професионалном раду и усавршавању.  Потребе за кадровима који поседују високотехнолошка знања су велике.  Надамо се да ће будуће генерације инжењера помоћи домаћој привреди и компанијама да постану конкурентни на глобалном тржитшу и што је важније, да ће у Србији правити успешне каријере“, рекла је госпођа Кецић.

Нове могућности за нова научно-техничка достигнућа

Говорећи о значају ове донације Машинском факултету, проф.  др Александар Симоновић, продекан за научноистраживачки рад је у изјави за сајт МФ подсетио да Машински факултет има 70-годишњу традицију водеће високошколске  и научне установе у области машинства у земљи и окружењу.  „Тај квалитет  образовања и научноистраживачког рада препознаје све више компанија које су заинтересоване да, кроз овакве донације, продубе сарадњу  са Машинским факултетом. 3DEXPERIENCE лабораторија, као део постојећег система студија, студентима омогућава  да ефикасније усвајају знања и овладавају практичним вештинама које захтева убрзани технолошки развој. То ће им у будућности обезбедити конкурентна радна места и отворити нове могућности за генерисање нових техничких и научних достигнућа“, нагласио је проф. Симоновић.

На свечаности отварања 3DEXPERIENCE лабораторије одржано је и неколико занимљивих презентација и предавања.

Цезар Санчез Лопез, потпредседник компаније „Ербас„, која је један од највећих корисника платформе 3DEXPERIENCE, осврнуо се на трендове у ваздухопловној индустрији и охрабрио младе да наставе усавршавање и прате најнапредније софтверске технологије, како би били што спремнији за изазове индустрије.

Матео Коко из компаније Dassault Systemes представио је студентски пројекат „Хуманоидни робот Попи“ и говорио о употреби системског инжењерства на платформи  3DEXPERIENCE. „ Од идеје до производа суочени сте са много изазова информација и потенцијалних решења. Улажете много времена ако кренете једним путем, а нико вам не гарантује да ћете успети. Зато користимо софтвер који пружа могућност симулације различитих ситуација, комбинујући информације, идеје“, истакао је господин Коко.

Директор за кључне клијенте у CADCAM Data Чедомир Дубока детаљније је говорио о могућностима платформе. „Реч је о дигиталној платформи која интегрише људе различитих струка у колаборативно окружење који раде с истим циљем и јединственом базом ажурираних података. Платформа је креирана за различите индустрије, од ваздухопловне до аутомобилске, тренутно њих 11. Студенти и професори могу да у виртуелном окружењу учествују на предавањима, да практично тестирају неке идеје или мерења и симулирају решења“, рекао је он.

О употреби софтверског решења CATIA у ваздухопловним структурама, говорио је директор и руководилац пројектне организације компаније Конелек, др Андрија Екмеџић. Младен Кличковић, студент треће године Машинског факултета и координатор студентског тима Беоавиа, осврнуо се на искуства коришћења софтверских решења компаније CADCAM Data током пројектовања  различитих типова беспилотних летелица за међународна такмичења.  О перспективи ваздухопловне индустрије у нашој земљи говорио је Петар Војиновић, оснивач и главни уредник регионалног портала о ваздухопловству  „Tango Six“.

Отварању 3DEXPERIENCEлабораторије присуствовали су студенти и професори Машинског факултета у Београду, представници компанија Ербас и Dassault Systemes и бројни гости.

(Извор: Машински факултет)

 

 

 

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.