Промоција књиге: Србија 4.0- будућност која се не сме пропустити

Књига интригантног наслова  „Србија 4.0- будућност која се не сме пропустити“, проф. др Радивоја Митровића, декана Машинског факултета у Београду, представљена је домаћој јавности на промоцији  у Галерији РТС-а.

„Србија 4.0 – будућност која се не сме пропустити“ је књига која кроз серију текстова, на логичан начин даје пресек стања, контекст и тренутну позицију Србије у Четвртој  индустријској револуцији.  Овај пресек стања долази из искуства и знања једног инжењера, али и искусног лидера, добро упознатог са целокупном палетом околности и изазова у којима се наша земља тренутно налази – од образовно-техничких, преко економских, па све до друштвено-политичких.

У својој књизи, професор Митровић нуди и сопствену визију успешног друштва, у коме спрега образовања, привреде и државе ствара и упошљава креативни људски потенцијал као највреднији капитал модерног света.  То је кључни услов  да Србија, са својим ограниченим ресурсима и несрећним наслеђем новије историје, ухвати корак са светом и крене путем развоја. Ово су само неке од оцена учесника веома посећене промоције.

Говорећи о личним мотивима,  да своја промишљања и погледе о месту и улози науке и образовања у земљи,  обједини под насловом Србија 4.0, проф. Радивоје Митровић је рекао да Четврта технолошка (р)еволуција доноси низ предности за цивилизацију, али и низ изазова на које у наредним деценијама треба дати одоговоре.  „Акценат је на високотехнолошком развоју. Ту је највећа количина новостворене интелектуалне вредности одакле се генерише и висока стопа раста БДП. То је сигнал не само доносиоцима одлука него и нама у академској заједници да не живимо у летаргији,  него да и сами нудимо одговоре на изазове са којима се суочавамо. За наше друштво је посебно важно да се што пре дође до тих одговора“,  рекао је проф. Митровић.

Поред аутора, о књизи су говорили и проф. др Владимир Вулетић, председавајући Комитета „Мост“ при Унескоу, Илија Церовић, в. д. директора Телевизијe Србије и главни и одговорни уредник Научно-образовног програма РТС-а, у име издавача Завода за уџбенике, господин Драгољуб Којчић, доајен научног новинарства у Србији, Станко Стоиљковић, а путем видео поруке присутнима обратио и  проф. др Драган Ђурђановић са Универзитета у Тексасу.

„Мада провокативан, назив књиге Србија 4.0 веома прецизно одражава њену суштину. Реч је о системском приступу и залагању за научно-технолошки развој Србије, које проистиче из  дубоког уверења аутора да будућност Србије и њена позиција у савременом свету зависе превасходно од напора и улагања у развој науке и образовања“, рекао је проф. Владимир Вулетић.  Књига, како је навео, има три носећа стуба. „На првом мету, то је инсистирање на научно-технолошкој револуцији, као покретачу друштвеног развоја. Затим, повезивање научно-технолошке револуције и општетехничког знања са економским, културним, али и друштвено-политичким димензијама. Трећи стуб је културни аспект. Он је схваћен, не само као опште културни аспект у коме су иновације добродошле, него и као аспект који даје смисао променама којима води научно-технолошка револуција. Ова три аспекта су координатни систем у коме треба читати ову књигу“, нагласио је проф. Вулетић.

„Када је у питању дигитална технологија у области медија, она засигурно доноси незаустављиве промене на медијској сцени. Дигитална телевизија, Интернет, мобилни медији, Ипод… већ су део свакодневице и суштински мењају начин на који доживљавамо медије и однос према медијском садржају“, указао је Илија Церовић.  У том контексту, додао је,  увођење земаљске дигиталне телевизијепредставља велики изазов за јавне сервисе. „Кључно питање је  да ли ће ови медији, који се сматрају стубовима европског демократског поретка, преживети у хиперконкурентном окружењу и да ли ће бити у стању да и у будућности испуњавају своју друштвену улогу? С обзиром да се Четврта технолошка револуција развија експоненцијалним темпом,  императив јавних сервиса подразумева прилагођавање тим новим  трендовима уз непромењену мисију информисања, образовања и забаве у складу са јавним инересом развоја“, истакао је Церовић.

Јединствена и непроцењива перспектива коју проф. Митровић представља јесте нешто што је свима нама преко потребно, поготово када је у питању разумевање најважнијих аспеката Индустрије 4.0, као једног од кључних покретача промена у свету данас. Само на основу једног тако дубоког разумевања, могућа је и спознаја наших личних, али и колективних и националних, могућности, у заиста фундаментално другачијем свету, који јако брзо настаје око нас, истакнуто је на промоцији.

„Четврта технолошка револција не представља дисконтинуитет претходних  индустријских револуција, него њихову надградњу уобиличену у нове форме.  Сада говоримо о роботици, нано технологији, аутоматизацији, вештачкој интелигенцији, која је, можда, највећи изазов за све који се баве судбином друштва“, рекао је Драгољуб Којчић.  У том контексту, књига Радивоја Митровића је штиво које може да послужи свакоме ко се на озбиљан начин бави суштинским догађајима у свету и ко је добронамеран према својој земљи. „Морамо да мислимо о тим променама на глобалном плану и да заједничким напорима створимо услове да се Србија што пре укључи у  Четврту индустријску револуцију. Јер, како је то својевремено рекао Хенри Кисиџер, ако се сада не ухватимо у коштац са проблемима, сутра када их будемо постали свесни, биће касно“, закључио је Којчић.

За Станка Стоиљковића, књига проф. Митровића означава прекретницу у досадашњем поимању стварности у Србији. „У океану издања на српском језику утопљених у прошлост, књига проф. Митровића је једна од ретких која гледа у будућност.  У средишту свих есеја и критичких погледа су наука и високо образовање, као једино природно благо, којим Србија у знатној мери располаже. Сви наслови имају и поуку и подуку, што није уобичајено у домаћој публицистици, а све о чему проф. Митровић пише, протеклих четири деценија проучавно је и проверавано на Машинском факултету у Београду. Реч  је управо о аутоматизацији, роботизацији, информатизацији, дигитализацији,  нано технологијама, неуронским мрежама, вештачкој интелигенцији…  Суштину свега написаног савршено и далековидо је исказао наловом и поднасловом књиге “Србија 4.0-Будућност која се не сме пропустити“, указао је Стојиљковић.

Представљању књиге у Галерији РТС-а, поред бројне публике,  присуствовали су и колеге и пријатељи проф. Митровића, као и студенти Машинског факултета у Београду.

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.