Студентски тим Беоавиа четврти на такмичењу у Грчкој

Чланови тима Беоавија из пројекта Аурора, заузели су четврто место у финалу такмичења “Airbus Sloshing Rocket Workshop”, које је недавно одржано у универзитетском граду Патрас у Грчкој.  У првој фази овог такмичења, тим Беоавије је,  у конкуренцији 50 тимова из целе Европе, освојио прво место за најбоље техничко решење летелице са резервоаром којим се минимизира тзв. слошинг ефекат.

У студентском тиму, који је на Airbus Sloshing Rocket Workshop-u у Грчкој представљао Универзитет у Београду и Србију, били су студенти Машинског факултета Душан Бабић, Лазар Поповић, Никола Поповић, Радован Ђуровић и Ђорђе Трампа.

„Имали смо задатак да у року од три дана направимо ракету,  а затим и да је успешно лансирамо пред судијама. На жалост, наша екпа је имала пех који нас је коштао првог места“, изајвио је по повратку са такмичења, кординатор пројекта Аурора и вођа тима Душан Бабић. Ипак, како је навео, стекли су драгоцено искуство о самом такмичењу, сарадњи и комуникацији унутар свог тима, али и са тимовима из других земаља са којима су делили исксутва и знања.

„Нашем  тиму у августу предстоји међународно такмичење “Air Cargo Challenge” у Штутгарту у Немачкој. На овом такмичењу учествујемо са са пројектом беспилотне летелице Raven 19“, најавила је Слађана Матић, вођа подтима Беоавие за маркетинг.

Raven 19 симулира теретну летелицу чији је задатак да понесе што већи терет. На овом пројекту вредно радили 30 студената, претежно са Машинског факултета, а поједини чланови су са Технолошко-металуршког и Архитектонског факултета.  Летелица је дугачка 1,5 м са размахом крила од  3 метра, а један од захтева такмичења је да може да се упакује у кутију димензија 750 x 400 x 250 милиметара. Због тога су пројектовање и израда  летелице били велики изазов за чланове тима.

“Air Cargo Challenge” такмичење биће одржано од 11. до 18. августа уз учешће 30 тимова из целог света.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.