Међународна конференција И4.0 – У сусрет Дигиталној платформи за Србију

Србија има потребне образовне и научно-истраживачке ресурсе да се укључи у Четврту технолошку (р)еволуцију, а Идустрија 4.0 је њена развојна шанса, истакнуто је на отварању, четвртог по реду, Технолошког самита „САД-ЕУ-Јапан-Србија – Међународна конференција Индустрија 4.0“.  Скуп су организовали  Машински факултет у Београду и Привредна комора Србије, под покровитељством  Министарства за  привреду и Министарства за просвету, науку и технолошки развој у Влади РС.

Учеснике конференције је поздравио и пожелео им добродошлицу, продекан за међународну сарадњу Машинског факултета, проф. др Предраг Елек. Он је најпре представио образовне и истраживачке капацитете факултета, а затим указао и на његову водећу улогу у Покрету индустрија 4.0 за Србију. „Машински факултет у Београду је међу првима препознао концепт индустрија 4.0 као шансу да Србија премости технолошки јаз, ухвати корак са светом и  пронађе своје место у глобалној подели рада.  Од јуна  2015. године на организован начин ради на развоју и примени тог модела у Србији, а круна тих напора је управо годишња конференција о Индустрији 4.0“, истакао је проф. Елек.

„Технолошки самит је добра прилика за Србију да се укључи у савремене технолошке токове и  Индустрију 4.0, али истовремено мора да води рачуна и о ономе што јеу претходних 30-так година на технолошком плану пропуштено“, рекао је, поздрављајући скуп, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду, проф. др Ненад Зрнић. Према његовим речима, Србија треба да иде ка Индустрији 4.0, али то неће бити довољно уколико не надокнади претходна технолошка знања која су омогућила индустрију 3.0.

Први дан конференције био је посвећен најновијим истраживачким правцима и резултатима у области Индустрије 4.0 и нових производних технологија у свету.  Сесију о глобалним трендовима у тој области отворио је проф. др Ласло Моностори, водећи светски истраживач за сајбер-физичку производњу са Техничког универзитета у Будимпешти. Проф. Моностори је иначе и председник ЦИРПА – Међународне академије за производно инжењерство.

Један од водећих истраживача у САД у области интелигентне производње, проф. Џек Ху са Универзитета у Мичигену одржао је предавање на тему „Индустријски „интернет ствари“, паметна и персонализована производња“.  Проф. др. Тулио Толио, професор на Политехничком универзитету у Милану и председник Националног савета Италије за истраживања, говорио је о парадигми  тзв. пит-стоп производње.

О напредној производној метрологији у контексту модела Индустрија 4.0 говорио је проф. др Јашухиро Такаја са Универзитета у Осаки. Веома запажена излагања имали су и проф. др Омер Ганисуфоглу, водећи светски стручњак у области развоја машина алакти као сајбер-физичких система, као и проф. др Димитрис Киритсис са Федералног политехничког универзитета у Лозани, један од најугледнијих истраживача за ПЛМ модел у свету.

На конференцији учествује више од педесет домаћих и међународних експерата, научника и истраживача из САД, Европе и Јапана, који ће уз присуство више од 200 релевантних учесника, анализирати аспекте нове индустријализације засноване на концепту Индустрија 4.0. Упоредо са Технолошким самитом одржава се и  12. ИМЕКО ТК – 14. Међународна конференција у чијем су фокусу најактуелније теме у области метрологије и квалитета у контексту Индустрије 4.0.

На крају скупа најављено је усвајање Дигиталне платформе за Индустрију 4.0, чиме ће Србија постати 38. земља у свету која има свој национални програм за ову индустрију.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.