Спремни за немачко тржиште – Б2Б разговори

Maшински факултет у Београду био је домаћин, трећег по реду, стручног скупа „Б2Б разговори“ и обуке „Спремни за немачко тржиште“, који је, за домаће пивреднике, организовала  Привредна комора Србије у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ) и немачким Удружењем за управљање материјалима, увоз и логистику (BME e.V).

На обуци је учествовало око 30 представника домаћих компанија из металопрерађивачког сектора, сектора добављача аутомобилске индустрије, сектора прераде и производње материјала од пластике. То је била прилика да се заинтересованим компанијама из Србије пружи увид у то како се успоставља контакт и покреће конкретна пословна сарадња са компанијама из Немачке. На који начин је најбоље да се представе као одговарајући пословни партнери и презентују своју компанију на Б2Б догађајима, попут предстојеће „Немачке иницијативе за проналажење добављача у државама Западног Балкана“, која ће бити одржана у јуну у Дортмунду.

Госте је поздравио продекан за међународну сарадњу, проф. др Предраг Елек који је учесницима скупа представио организацију и структуру студија машинства, као и наставне и истраживачке капацитете Машинског факултета. „Машински факултет негује вишедеценијску традицију школовања врхунских машинских инжењера, а квалитет студија потврђен је међународним акредитацијама немачке Националне агенције за акредитацију и проверу квалитета рада машинских факултета (АСИИН), као и акредитацијом  Британског краљевског друштва бродограђевних инжењера(РИНА)“, рекао је, између осталог, проф. Елек.

Учесницима се обратила госпођа Ана Раичевић, секретар Удружења за металску индустрију Привредне коморе Србије. Подсетивши да Србија има дугу индустријску традицију, она је поручила да иностране компаније могу да рачунају на произвођаче из Србије као на поуздане добављаче и партнере. „Наше компаније имају знање неопходно за пословање  са иностраним партнерима и способне су да одговоре на захтеве тржишта развијених земаља и испоштују тражени квалитет и да робу и услуге понуде у року и по конкурентним ценама.  Позитивна искуства иностраних компанија које већ послују на нашем тржишту су, можда, и најбоља препорука“, закључила је госпођа Раичевић.     

 

Др Александар Милојевић, ванредни професор на Катедри за технологију материјала Машинског факултета, представио је пројекат „Introduction of work integrated learning in university eduation in Serbia, који се реализује у оквиру ГИЗ-ов програма „Развојно парнерство са немачком привредом“. Реч је о пројекту унапређења универзитетског образовања и његовог прилагођавања потребама привреде. Пројекат је почео ове школске године, а поред Машинског факултета у њему учествују и немачка компанија Месер Техногас, која већ дуги низ година успешно послује на тржишту наше земље, као и Технолошко-металуршки факултет Униврзитета у Београду.

 

После излагања представника немачких компанија и Б2Б разговора са одабрним српским компанијама, учесници скупа су имали прилику да се упознају и са најуспешнјим пројектима на којима раде студенти Машинског факултета. Реч је о пројектима развоја и израде тркачких болида и енергетски ефикасних пловила, са којима студенти окупљени у Студент Формула тиму „Друмска Стрела“ и тиму студената бродоградње „Confluence Belgrade“ постижу значајне међународне резултате.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.