Девет година успешног рада Модула за заваривање

Модул за заваривање и заварене конструкције Машинског факултета у Београду свечано је обележио девет година успешног рада. Модул је основан у мају 2006. године, на иницијативу професора МФ и уз велику подршку немачке компаније Месер Техногас, а школовање првих инжењера у области заваривања почело је 2009. године, када су први студенти уписали овај смер.

Свечаност је отворио декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић који је рекао да је Дан модула прилика да се истакну постигнути резултати, али и да се размотре планови даљег развоја наставе у области заваривања. Модул за заваривање и заварене конструкције, основан је пре девет година на иницијативу немачке компаније Месер Техногас, чији су стручњаци уочили реалне потребе српске привреде. Време је потврдило тадашња очекивања да ће компаније које послују у Србији препознати инжењере заваривања као стручњаке који су им потребни, истакао је проф Митровић. Он је изразио уверење  да ће учесници скупа, кроз размену мишљења и искустава,  допринети даљем унапређењу квалитета наставе на Модулу за заваривање и Машинском факултету у целини.

Скуп је поздравио и господин Зоран Николић из Месер Техногаса, који се осврнуо на активности те компаније која у великој мери доприноси стварању образовне базе у области репаратуре и заваривања у Србији. Поред финансијске подршке коју пружамо даљој модернизацији наставе у средњим техничким школама и стипендирања, до сада, укупно 70 студената МФ, Месер Техногас и кроз стручне презентације о савременим трендовима и новим технологијама заваривања, настоји да у Србији створи услове за формирање  базе квалитетног инжењерског знања које ће одговорити потребама привреде, нагласио је господин Николић.

Представљајући резултате у претходних годину дана, шеф Модула за заваривање и заварене конструкције, проф. др Оливера Поповић је истакла да интерсовање студената за овај мастер студијски програм из године у годину расте.  О актрактивности и квалитету модула, најбоље говори чињеница да изборне предмете на овом одсеку слушају и студенти других смерова на Машинском факулету. Већина студената који похађају овај мастер програм, после дипломирања лако нађе запослење. То говори да је знање које су стекли на Модулу ЗЗК препознато и да послодавци то цене и желе да задрже, нагласила је проф. Поповић.  Она је изразила посебну захвалност компанији Meser Tehnogas која, како је навела, донирањем опреме, организовањем праксе и стипендирањем студената, пружа велику подршку даљем развоју модула.

Важна активност Модула ЗЗК је и одржавање Курса за међународне инжењере и технологе заваривања. Центар за обуку особља у заваривању, овлашћено национално тело за обуку особља у заваривању, основан је 2016. године и међународно је акредитован. Носилац целог пројекта је Модул ЗЗК, а у извођењу наставе учествују професори МФ који су, како је истакнуто, у великој мери допринели квалитету курса. Велику помоћ у релизацији овог пројекта пружила је и компанија Месер Техногас у којој се одржавају вежбе и  практични део курса.  Ове године обуку је успешно завршила трећа генерација полазника Курса за међународне инжењере и технологе заваривања, а дипломе им је свечано уручио др  Венцислав Грабулов, члан УО Друштва за унапређење заваривања у Србији.

Током радног дела свечаности одржана су интересантна предавања на различите теме у области заваривања и заварених конструкција. Представница Месер Кастолин-а Едит Плесинг говорила је на тему „Castolin 4”. Проф. др Вукић Лакић, са Факултета инжењерских наука у Крагујевцу одржао је предавање о проблематици заваривања челика повишене јачине.  О заваривању комбинованих материјала бакар-инокс, говорио је Марко Миљановић из компаније Rapid-inox doo из Горњег Милановца, а о практичној примени стандарда EN 15085-2 у производњи шинских возила, Јован Радовановић из предузећа ALFA Technics d.o.o. из Крагујевца.  Велику пажљу привукли су студентски радови – Активности инжењера заваривања приликом израде металних конструкција, Ненада Хубера и Заваривање и виртуелна реалност, Милоша Дујовића.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.