In memoriam: проф. др Зоран Стефановић

Машински факултет Универзитета у Београду, изгубио је још једног врсног истраживача и поштованог колегу и наставника. Проф. др Зоран Стефановић, редовни професор на Катедри за ваздухопловство у пензији, преминуо 8. априла је у 71. години. Датум комеморације биће накнадно објављен.

Проф. Стефановић словио је за свестраног истраживача о чему говори разноликост тема којима се бавио током своје професионалне каријере. Такође, дао је и велики допринос развоју наставе на групи за ваздухопловство. Био је омиљени професор и потпуно посвећен образовању будућих ваздухопловних инжењера. О томе говори и анкета која је својевремено спроведена међу студентима који су његов рад као наставника оценили оценом 9,7. Залагао се за увођење наставе на енглеском језику за стране студенте на постидипломским студијама. Тај програм је успешно водио све до одласка у пензију.

О професору Стефановићу

Проф. др Зоран Стефановић, рођен је 27. октобра 1948. године у Београду, где је завршио освновну школу и гимназију, након чега се школске 1967/68. год. уписује на Машински факултет. Дипломирао је на групи за ваздухопловство 1973. године.

Магистрирао је 1980. Године, такође на Машинском факултету на тему „Анализа и нумеричко пројектовање раванских суперсоничних млазника са утацајем граничног слоја“. Докторску дисертацију „Истраживање струјања и расподела притиска на зиду раванског надзвучног млазника у циљу управљања вектором потиска“ одбранио је 1986. Године.

Професионалну каријеру градио је на Машинском факултету у Београду од 1974. године када је изабран за асистента на групи предмета из области аеродинамике. У звање доцента изабран је 1987, а за ванредног професора 1992. године. Треба истаћи да је већ тада држао самостално наставу на Машинском факултету, али и на ВТА у Жаркову. У звање редовног професора за ужу научну област ваздухопловство именован је 1997. год.

У наставно-педагошком раду трудио се да студентима на приступачан и лако схватљив начин изложи и објасни проблеме који се постављају у свакодневном животу инжењера и да их на тај начин припреми за успешан старт и даљи рад у професионалној каријери. Истовремено, дао је велики допринос уџбеничкој литератури и иновирању наставног процеса.

Његова научно-истраживачка делатност  документована је бројним стручним и научним радовима, који су објављени у водећим домаћим и иностраним научним часописима и презентовани на различитим научно-стручним скуповима у земљи и иностранству.

Био је члан Југословенског ваздухопловног друштва, Југословенског друштва за механику, American Institute for Aeronautics and Astronautics, GAMM. Дао је велики допринос развоју сарадње Машинског факултета са бројним домаћим научним институтима и заводима у области ваздухопловства.

Био је члан Савета за образовање и иновирање знања Привредне коморе Београда и члан жирија за доделу награде за најбоље докторске, магистарске и дипломске радове.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.