Студенти Модула за ИИЕ победници EBEC такмичења у Тимском дизајну

Kристина Вучић, Ђорђе Глишић, Јован Арсић, и Лазар Митић, студенти индустријског инжењерства на Машинском факултету у Београду, представљаће Универзитет у Београду на регионалном инжењерском такмичењу ─ EBEC Balkan, које се од 8. до 13. маја одржава у Новом Саду.  Четворо младих талентованих људи су чланови  тима ˝IIE˝ који је у на локалном инжењерском такмичењу EBEC Београд победио у категорији – Тимски дизајн.

EBEC је такмичење, намењено пре свега студентима техничко-технолошких и природно-математичких факултета. Најновија, 12. рунда, одржана је средином марта у оквиру манифестације Београдски дани инжењера, а учесници су се надметали у две категорије – Тимски дизајн и Студија случаја.  Организатори су Удружење студената технике Европе EBEC (European BEST Engineering Competition ) и  локална група БЕСТ Београд.

На предстојећем регионалном такмичењу, тим ˝IIE˝ надметаће се са победницима у категорији Тимски дизајн са локалних инжењерских такмичења из региона. Кажу да ће дати све од себе да победе и пласирају се на европско тамичење младих инжењера које ће се у августу одржати у Торину у Италији. Иначе, у Нови Сад путује и екпа “А”, која  је на београдском такмичењу најбоље решила студију случаја.

Тимски дизајн је најкреативнија такмичарска дисциплина. Осим што решавају одређени инжењериски проблем (конструисање уређаја који извршава задату функцију на оптималан начин), студенти показују и своју креативност, способност за рад у тиму, као и многе друге особине које красе младог инжењера.

У овој категорији, ове године се надметало шест одабраних тимова са са Машинског, Електротехничког, Технолошког и Факултета организационих наука, а њихов задатак је био да конструишу и направе прототип робота који ће угасити свећу.  Задатак су креирали  инжењери компаније Bosch, која је била покровитељ овог дела EBEC такмичења, а тим Машинског факултета је једини успео да га реши. Њихов робот је без пробелма угасио је свећу!

Тим ˝IIE˝ је за своје решење добио  највише оцене судија који су оцењивали концепт, имплементацију, презентацију и ефикасност прототипа и, заслужено освојио прво место. Победници истичу да задатак није био тежак, и да је само требало применити знања стечена на Машинском факултету и тимски рад, што је и уобичајена пракса при изради многих пројеката на Модулу за индустријско инжењерство. Додају  да су на располагању имали само три сата за развој концепта, израду прототипа од одређене листе материјала, алата и правила, као и за припрему презентације.

Студенти Модула за индустријско инжењерство су на прошлогодишњем ЕBEC такмичењу однели победу у категорији Студија случаја. Ове године су одлучили да се опробају у тимском дизајну, јер, како су навели, конструисање и израда конкретног уређаја представља већи изазов.  Поред пласмана на регионалну рунду такмичења, победнички тим је добио и прилику да посети компанију Bosch Srbija и упозна се са њиховим начином пословања и производним процесом.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.