Машински факултет припрема мастер студије за Индустрију 4.0

Машински факултет у Београду припрема нови мастер програм за Индустрију 4.0, са којим ће се пријавити на конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС за избор мастер студијских програма из области информационих технологија, програмирања, анализе података и управљања.

На дефинисању предлога курикулума раде професори Машинског факултета, њихове колеге са Математичког факултета у Београду и представници немачке компаније Фесто, једне од најзначајнијих чланица Иницијативе 4.0 немачке федералне владе. То је резултат недавног састанка представника Модула за производно машинство, Модула за информационе технолгије и Модула за индустријско инжењерство  Машинског факултета, Катедре за рачунарство и информатику Математичког факултета и компаније Фесто, на којем је потврђен интерес за формирање новог студијског прогама и начелно постигнут  договор о заједничком наступу на конкурс ресорног министарства.

„Привреда је преко државе исказала потребу за профилом који поред врхунских класичних инжењерских знања поседује и нова технолошка знања и компетенције која се све више користе у управљању производњом. Уверен сам да ће наше партнерство понудити најбољи студијски програм и да ћемо добити потребну подршку. То би нам отоворило простор да у досадашње врхунско образовање машинских инжењера инволвирамо и најновија знања из области информационих и информационо-комуникационих технологија. С друге стране, тај модеран концепт образовања инжењера, привукао би и стране инвеститоре да део своје производње преселе у Србију“, истакао је, између осталог,  проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета.

Декан Математичког факултета у Београду, проф. др Зоран Ракић истакао је да се тај факултет, који има, како је рекао, можда најбољу Катедру за рачунарство и информатику у Србији, радо одазвао позиву Машинског факултета да заједно креирају предлог новог мастер студијског програма за Индустрију 4.0. „Катедра за рачунарство и информатику имаће значајну улогу у овом пројекту. Информатика продире у многе сфере науке и технике, а  без примена тешко се може очекивати даље. Оно у чему ми можемо да помогнемо је да се те нове технологије имплементирају на што ефикаснији начин и то кроз увођење неких основних предмета из информатике који су неопходни за нови студијски програм, а не изучавају се у довољној мери у ранијим фазама школовања“, рекао је проф. Ракић.

Напомињући да се на дефинисању предлога курикулума још увек ради, продекан за наставу Математичког факултета, проф. др Саша Малков са Катедре за рачунаство и информатику је рекао да ће се на новом мастер програму изучавати предмети који су представљени и програмом конкурса. Реч је, пре свега о машинском учењу, вештачкој интелигенцији, обради природних језика, као и неким од општих логаритамских предмета“, навео је проф. Малков.

Уколико добије подршку мастер програм за Индустрију 4.0 могао би да заживи већ од 1. октобра.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.