SIEMENS MOBILTY и Катедра за шинска возила МФ шире сарадњу у Србији

Недавним постисивањем Уговора о научноистраживачкој и пословно-техничкој сарадњи, интензивирана је досадашња, веома успешна сарадња, између Катедре за шинска возила Машинског факултета Универзитета у Београду и компаније SIEMENS MOBILITY DOO Церовац. То ће у великој мери допринети стварању повољног амбијента за запошљавање инжењера који се школују на мастер студијама у области железничког машинства,  оцењено је, између осталог, на састанку представника Катедре за шинска возила и компаније SIEMENS MOBILITY, који је прошлог уторка одржан Машинском факултету.

Састанку су присуствовали шеф Катедре за шинска возила, проф. др Војкан Лучанин, ван. проф. др Јован Танасковић, који је и организовао састанак, директор инжењерског центра SIEMENS MOBILITY у Бечу, др Alexander Meckelnborg, његов асистен Christian Leodolter, директор инжењерског центра SIEMENS MOBILITY у Церовцу, господин Милан Ракић, као и господин Андреј Радовановић, представник MIND GROUP из Церовца – предузећа са којим Машински факултет, такође, успешно сарађује.

Састанак је, иначе, одржан на иницијативу др Meckelnborgа који је изразио жељу да се ближе упозна са програмом образовања студената на Машинском факултету, а посебно на мастер студијама на Катедри за шинска возила. Он је напоменуо да је неопходно направити прецизан договор о будућој сарадњи и дефинисати рокове његове реализације. 

Учесници састанка су се сагласили да евидентан недостатак инжењера машинства у Србији представља проблем инвеститорима којима је потребан кадар адекватног профила образовања. Вишегодишње стагнирање и урушавање индустрије шинских возила утицало је на мање интересовање студената за железничко машинство, због чега је овај кадар сада дефицитаран.

На овај проблем указао је и др Meckelnborg. Према његовим речима, планове SIEMENS MOBILITY-а о формирању инжењерског центра у Церовцу са 100 инжењера није могуће остварити без сарадње са Катедром за шинска возила Машинског факултета у Београду. То је једина катедра у региону са програмом усмереним на конструкцију, испитивање и одржавање шинских возила која може да понуди уско стручан кадар за овај посао.

Домаћин састанка, др Танасковић  упознао је госте са историјатом и развојем Машинског факултета, а затим и са акредитованим програмима образовања. Он се посебно осврнуо на ускостручне предмете на мастер студијама Катедре за шинска возила и обиме акредитације Лабораторије за шинска возила. Том приликом је истакао да је број студената на Катедри за шинска возила последњих година порастао управо захваљујући подршци компаније Милановић Инжењеринг, која је од недавно власништво SIEMENS MOBILITY из Крагујевца.

После састанка, гости Машинског факултета су обишли учионице и лабораторије Катедре за шинска возила, а др Alexander Meckelnborg је представио конкретне кораке које је SIEMENS MOBILITY спреман да предузме како би помогао даљи развој Катедре. Реч је о опремању учионице неопходним дидактичким  средствима и компјутерима са лиценцираним софтвером CREO, као и опремању лабораторије за практичан рад студената.

Уз наставак досадашњих активности организвања стручних посета и стручних пракси, SIEMENS MOBILITY ће почев од октобра 2019. године стипендирати пет студената годишње. Према речима др Meckelnborgа до краја марта размотриће се и  могућност о упућивању 2 до 3 студента завршне године мастер студија на израду мастер радова у SIEMENS MOBILITY у Бечу, у складу са процедурама и правилиницима образовања Машинског факултета.

Током обиласка учионица и лабораторија, гости су имали прилику да се упознају и са студентима 1. и 2. године Мастер студија Катедре за шинска возила и попричају са њима о студирању, будућим плановима и предлозима за унапређење сарадње са привредом.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.