Ко су господари времена – Трибина ИФБ

О појму времена – последној “нерешеној” мистерији модерне науке – биће речи на трибини, коју у четвртак, 18. октобра у 19 часова, у Великој Сали Студентског културног центра, организује Институт за физику.

Ко су господари времена – прва је у низу научнопопуларних трибина које се од ове јесени, у оквиру иницијативе Наука кроз приче, поново организују у СКЦ-у.

Најновија књига угледног италијанског физичара Карла Ровелија “Тхе Ордер оф Тиме” изазивала је пажњу читалаца широм света, а аутор већ носи надимак нови Хокинг. Кроз занимљива размишљања о времену, Ровели открива запостављену тајну – да је време последња велика нерешена мистерија савремене науке.

Да ли физичари данас другачије схватају време него у прошлости? Шта је време у филозофији? Да ли је време само психолошка илузија, шта је његова топологија, шта метрика и како гледамо у прошлост и у будућност? Шта је време у модерној науци? Шта је време за вас?

О овој теми говоре: Др Александар Богојевић, физичар, директор Института за физику у Београду,  Др Милош Арсенијевић, филозоф и аутор више књига о времену, Филозофски факултет Универзитета у Београду, Др Софија Стефановић, археолошкиња и добитница првог ЕРЦ гранта у Србији, Биосенс институт у Новом Саду, Др Оливер Тошковић, психолог, Лабораторија за експерименталну психологију у Београду. Модератор трибине је Слободан Бубњевић, коуредник Науке кроз приче.

О ТЕМИ ТРИБИНЕ

Bookmark the permalink.

Comments are closed.