Студенти МФ на стручној пракси у „Siemens Mobility“ у Церовцу

Наставак успешне сарадње између Машинског факултета у Београду и компаније „Siemens Mobility DOO Cerovac“, омогућио је студентима Катедре за шинска возила да током септембра у овој компанији прођу кроз двонедељну стручну праксу.

Под менторством искусних инжењера у фабрици, студенти су имали прилику да се детаљно упознају  са пословима у конструкционо-технолошком бироу, где су радили на конкретним задацима везаним за конструисање алата неопходних за реализацију производње комопнената шинских возила.

Могућност да се опробају у заваривању, за студенте је било узбудљиво и непроцењиво искуство. „Имали смо осећај да смо на врхунској стручној пракси која се изводи негде у свету, а реално и јесмо јер смо у Србији, у фабрици водећег светског произвођача возова великих брзина “Siemens Mobility“, изјавила је студенткиња Александра Костић. Она је посебно издвојила рад са искусним инжењером заваривања и инструктором, који је најпре, како је навела, на табли, као на предавању, направио увод,  а затим студенте упознао са документацијом  и цртежима. До сада нисмо имали могућности да видимо како изгледа цео тај процес“, истакла је Александра.

Током праксе, студенте је обишао др Јован Танасковић, ванредни професор на Катедри за шинска возила, задужен за организацију и праћење стручне праксе. Том приликом је одржан и састанак са руководством фабрике и менторима који су имали само речи хвале за студенте, њихово теоријско знање, квалитет у решавању постављених задатака, као и заинтересованост за стицање практичних знања у области железничког машинства, односно индустрији шинских возила.

Као и претходне године, тако и ове, већи део трошкова боравка и исхране студената покриo je  „Siemens Mobility“. У плану је интензивирање стручних посета и продужетак стручне праксе на минимално месец дана, како би будући инжењери могли да се укључе и у решавање сложенијих конструкционих и производних проблема. На овај начин стечена теоретска знања поткрепљују праксом, што им знатно олакшава наставак студија и касније запошљавање у индустрији шинских возила.

Овај вид сарадње са привредом предстаља велики подстицај за младе инжењере у Србији и од великог је значаја за развој железница Србије, а самим тим и Катедре за шинска возила Машинског факултета Универзитета у Београду.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.