SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2018 – Две награде студентима МФ

Бранислав Ченић, Тамара Лазић и Александра Ашанин, студенти завршне године Модула за аутоматско управљање Машинског факултета у Београду, чланови су тима који је у финалу регионалног студентског такмичења из аутоматике SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2018 освојио два признања: награду Best Serbian team и награду за треће место у укупном пласману.

Такмичење је организовала студентска организација EESTEC (Удружење студената електротехнике Европе),  под покровитељством компаније Siemens. Укупно девет тимова, по три из Србије, Хрватске и Словеније, такмичило се за титулу победника трећег по реду SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2018. Финална рунда такмичења одржана је на Електротехничком факултету у Љубљани. Тимови су у првом делу финала презентовали своје радове у Siemens TIA PLC софтверу, а затим их представили и жирију.

Током  такмичења акценат је стављен на познавање најновије технологије која се примењује у индустрији и квалитет алгоритма решења. Ово године, студенти су решавали проблем проблем управљања реалног хемијског реактора из фармацеутске индустрије.

Такмичење SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2018 је започело је крајем марта као бесплатна стручна радионица која се, осим на ЕТФ у Београду, истовремено одржавала и на истоврсним факултетима у Загребу и Љубљани. По завршетку радионице, студентски тимови су решавали задатак, а три најуспешнија тима из сваке државе квалификовала су се за регионално финале.

На локалној рунди такмичења у Београду учествовало је 17 тимова, са Електротехничког и Машинског факултета Универзитета у Београду, који другу годину за редом има тимове са мастер студија Модула за аутоматско управљање, уз велику подршку предметног наставника професора Милана Ристановића.

Радионица се састојала из два дела. У првом, теоријском делу такмичења, учесници су слушали предавања која су одржали професори Електротехничког и Машинског факултета, као и представници компаније Siemens Србија. Након тога, такмичари су имали рок од четири недеље да реше и практичан задатак. У финале локалног такмичења пласирало се 10 тимова. Након презентације и оцењивања радова, стручни жири је изабрао три најбоље екипе које су се пласирале у регионално такмичење. Међу њима, био је и тим Машинског факултета, чије је решење  једногласно оцењено као најквалитетније.

Финале регионалног студентског такмичења означило је завршницу пројекта SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2018. Студенти су имали имали прилику да на енглеском језику излажу своје презентације пред деветочланим међународним жиријем. Сва три тима из Србије имала су одлична решења и у надметању са колегама из Хрватске и Словеније, показали су изврсну компетентност. Чланови жирија су посебне честитке упутили тиму Машинског факултета, који је по њиховој оцени представио изузетно квалитетно и свеобухватно инжењерско решење. Када је реч о критеријумским функцијама победу је однео тим Електротехничког факултета у Загребу.

Циљ пројекта, који је иницирало Удружење студената електротехнике Европе – EESTEC, а подржали факултети електротехнике у Србији, Хрватској и Словенији и Компанија Siemens, је да младим будућим инжењерима пружи детаљнији увид у проблематику с којом се инжењери сусрећу у индустријској аутоматизацији с циљем да се што боље припреме за рад у стварном окружењу.

(Извор: Машински факултет)

 

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.