Каталог међународних пројекта МФ

Машински факултет у Београду негује вишедеценијску традицију научноистраживачког рада и међународне научне и привредне сарадње. Последњих деценија, због објективних околности, научноистраживачки рад МФ био је готово неприметан за већину потенцијалних иностраних партнера.  Данас готово звучи невероватно да је Америчко министарство енергетике својевремно финанирало један од пројеката МФ. Ситуација се последњих година мења, а Машински факултет се полако враћа на међнародну истраживачку сцену. О томе најбоље говоре четири  пројекта из програма Horizon2020 на којима истраживачи МФ тренутно раде.

Да би научноистраживачки рад МФ био још видљивији за потенцијалне партнере у иностранству, Факулет је припремио електронско издање Каталога међународних пројеката на којима је радио у последњих десет година. То је најбољи начин да свет информишемо, не само о томе шта су наши истраживачи радили, него и на чему тренутно раде, изјавила је продекан за научноистраживачку делатност МФ, проф. др Драгослава Стојиљковић.

Према њеним речима у Каталогу, који је урађен на енглеском језику, представљено је више од 50  пројеката. Међу њима су  пројекти у оквиру различитих европских позива, као што су FP6, FP7, Horizon, Eureka. Затим, додала је, ту су и разни билатерални пројекти и пројекти реализовани у сарадњи са привредом, као и пројекти које су финансирали Централноевропска иницијатива и друге организације.

Број пројеката није коначан, али представља добар почетак за будућу базу података о пројектима на којима су истраживачи Машинског факултета радили и раде, институцијама са којима су сарађивали и областима у којима су пројекти реализовани, истакла је проф. Стојиљковић. Основни циљ је, како је навела,  да МФ убудуће буде препознат као научоистраживачка институција која има кадровске и научне потенцијале за учешће у пројектима у разним истраживачким областима. Другим речима, сваки пројекат је прилика да се успостави контакт за неком институцијом или компанијом,  али и за повезивање истраживача, што је добар основ за неку будућу сарадњу.

Сви пројекти су представљени у оквиру делокруга сваке од укупно 24 катедри колико их Машински факултет има. Међутим, додала је, тешко је издвојити који од тих пројеката најбоље репрезентује научноистраживачки домен Машинског факултета. За афирмацију Факултета значајно је учешће на европским пројектима FP7 , FP6, Horizon, а опет ништа мање значајнији су и пројекти као што је сарадња са привредом или сарадња на пројектима који се финансирају кроз неке друге фондове, попут пројеката ЕБРД, који могу да прерасту у неке другорочне пројекте, нагласила је наша саговорница.

Учешће у конзорцијумима на великим европским пројектима једна је од важних референци за потенцијалне партнере. Управо зато је Каталог и важан за промоцију МФ, нагласила је проф. Стојиљковић. Једноставно, додала је, када неко од иностраних партнера тражи неког са ким би сарађивао у конзорцијуму неког великог пројеката, Каталог је најбољи начин да МФ буде препознат као партнер на том пројекту.

Каталог је у електронској верзији доступан на сајту Факултета, а урађен је у форми књиге која може да се листа, што га чини веома атрактивним  за читаоце.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.