Истраживачи из Словачке у посети МФ

Машински факултет Универзитета у Београду, угостио је прошле седмице тим истраживача са Машинског факултета Словачког техничког Универзитета у Братислави, који заједно са колегама из Београда учествују у реализацији билатералног пројекта „Research of the state of gear teeth surface made from 3D printing at low load operation“ Словачки истраживачи, др Jan Danko, руководилац пројекта са словачке стране, др Jozef Bucha и Томаж Tomaž Milesich, имали су прилику да се упознају са научноистраживачким радом на Машинском факултету и обиђу неке од лабораторија.

Госте из Словачке примио је и декан МФ, проф. др Радивоје Митровић, који је руководилац пројекта из Србије, а нас је, између осталог, интересовало да ли су задовољни посетом, шта им је посебно привукло пажњу, како се одвија пројекат и који су највећи изазови са којима се суочавају у истраживању.

Др Jozef Bucha изразио је задовољство што је имао прилику да посети Машински факултет и о колегама из Београда има само речи хвале. Имали смо прилику да и раније у оквиру једног Темпус програма сарађујемо са истраживачима МФ. Тада смо успоставили темеље за даљу сарадњу, о чему најбоље говори актуелни пројекат, рекао је Bucha.

Његов колега, Tomaž Milescih посебно наглашава менаџерске способности запослених на МФ, а пријатно је изненађен и опремом лабораторија. Планирамо да у мају или јуну поново посетимо МФ, рекао је Milescih, нагласивши да је веома импресиониран Аеротунелом МФ.

Наши саговорници кажу да су задовољни досадашњом реализацијом заједничког пројекта где раде на поређењу карактеристика зупчаника одштампаних методом адитивне технологије (3Д штампе) са карактеристикама класичних челичних зупчаника.

Циљ нам је да дођемо до одговора да ли се неки челични зупчаник, који током производње откаже, може привремено заменити зупчаником одштампаним на 3Д штампачу и на које време. Ово је тек прва година пројекта који траје до марта наредне године и до сада смо већ испитали неке од узорка и стандардизоване епрувете, а највећи изазов је да резултате експерименталних истраживања екстраполирамо на реалне машинске објекте, подвлачи др Жарко Мишковић, један од чланова пројектног тима са МФ у Београду.

Овакви, међународни пројекти, према речима др Jozef Bucha, веома су значајни за младе истраживаче и њихово професионално напредовање, посебно када је реч о избору у звања. С друге стране, рекао је он, искуства на оваквим пројектима отварају вам врата да аплицирате и за неке веће пројекте. Машински факултет у Братислави велику пажњу посвећује сарадњи са универзитетима, јер су ти пројекти оријентисани првенствено на науку, али доста сарађујемо и са привредом јер ти пројекти доносе финансијска средства потребна за финансирање научних истраживања, нагласио је др Bucha.

Tomaž Milescih шаљиво каже да би себе могао да види као истраживача на МФ, јер је импресиониран међуљудским односима, посебно посвећеношћу запослених истраживачком раду. У сваком случају, наставио је, заинтересовани смо за даљу сарадњу са МФ кроз заједничко аплицирање и на друге пројекте, попут ЕРАЗМУС ПЛУС-а или неког новог типа пројеката. МФ у Братислави веома тесно сарадјује и са аутоиндустријом, па би тема неких будућих заједничких пројеката могла да буде развој аутоделова и сл., поручио је на крају Jozef Bucha.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.