Рекордан број учесника на 48. Међународном конгресу о КГХ

Смањење емисије CO2, нови трендови и иновације у области КГХ, обновљиви извори енергије, отпорне и одрживе зграде, само су неке од тема о којима је било речи, на традиционалом, 48. по реду, Међународном конгресу о климатизацији, грејању и хлађењу. Програм Конгреса, који је, од 6. до 8. децембра, одржан  у београдском Сава центру, заинтересовао је велики број домаћих и иностраних стручњака. О томе најбоље говори податак да је током тродневног скупа било укупно  94 стручних излагања и око  800 регистрованих учесника са свих континената.  У оквиру 48. Конгреса, чији је организатор Друштво за КГХ Србије, одржана је и Прва конференција новооснованог ASHRAE-ovog Regiona XIV, а велику пажњу гостију привукла је и пратећа изложба о  КГХ.

Скуп је свечано отворен 6. децембра, а учеснике и бројне госте поздравио је председник Друштва за КГХ, проф.  Бранислав Тодоровић. Државни секретар у Министарству рударства и енергетике Републике Србије Зоран Предић информисао је скуп о најзначјанијим пројектима тог министарства у области даљинског грејања и енергетике у Србији. Пристуне је поздравио и декан Машинског факултета у Београду, проф. др Радивоје Митровић који је указао на важност једног оваквог скупа на којем се, како је рекао,  увек објављују резултати најновијих научних истраживања  и добре праксе у области КГХ.

Успех у раду Конгреса, учесницима је пожелела и будућа председница ASHRAE, гђа Sheila Hayter, која се посебно осврнула на досадашњу, веома добру, сарадњу са Друштвом за КГХ Србије, а др Ina Colombo, заменик директора Међународног института за хлађење (IIR), учеснике је подсетила на основне активности ове организације. Скупу су се обратили и г. Paul Voss, директор Међународне мреже даљинског грејања Euroheat & Power, као иа директор ЈП Београдске електране, г. Горан Алексић, који је најавио занимљиву сесију о даљинском грејању.

Током пленарне сесије, радове су изложили водећи светски стручњаци у области КГХ, међу којима и проф. др Пега Хрњак, професор на Универзитету у Илиноису у САД и директор Центра за климатизацију и хлађење (ACRC) на истом универзитету. Поред излагања на Конгресу, проф. проф. Хрњак, некадашњи дипломац и докторанд Машинског факултета у Београду, одржао је предавање и на свом матичном факултету на тему „Нови приступ за одређивање коефицијента прелаза топлоте, пада притиска, порозности и режима струјања у кондензаторима са округлим цевима са прегрејаном паром на улазу“.

На сесији  обновљивим изворима енергије и заштити околине, било је речи о интеграцији обновљивих извора у постојеће и нове зграде, топлотним пумпама, геотермалној енергији, енергетској ефикасности, биомаси, складиштењу сунчеве енергије, складиштењу угљњн-диоксида, оптимизацији соларних инсталација и др. Током сесије о даљинском грејању и хлађењу, осим радова који су се односили на проблеме и решења у топланама, представљена је и  Стратегија развоја ЈКП „Београдске електране“ за период 2015–2025, са пројекцијом до 2035. године.  У оквиру теме о даљинском грејању било је речи и о уговору који би Србија ускоро требало да потшише са Светском банком о увођењу сунчеве енергије у системе даљинског грејања.

У наставку скупа одржане су и сесије о спровођењу Монтреалског протокола, српском законодавству у области енергетске ефикасности, , квалитету ваздуха и енергетској ефикасности у зградама, смањењу буке, зеленим зидним системима који штеде енергију, симулацији особина зграда… Током сесије о безбедности и отпорности градова на климатске промене указано је на  неопходност усклађене реиндустријализације и сарадње свих релевантних фактора… У оквиру ове сесије били су изложени радови Београдског универзитета који су учествовали на Соларном декатлону – Solar Decathlon – заједничким пројектом куће Twist Box.

У оквиру Конгреса обележена је и 10-годишњица програма за студенте и младе инжењере чији је циљ успостављање контакта, размена информација и боље повезивање са фирмама из земље и иностранства. Овај програм пратила је и стална поставка изложбе под називом „Зелена изложба“, на којој су представљени најатрактивнији студентски пројекти, међу којима и макета куће Twist Box,  пројекат у којем учествује и Машински факултет.

Овогодишњи Конгрес обележила је и Прва конференција новооснованог ASHRAE-ovog Regiona XIV, која је окупила више од 50  функционера огранака из САД, Ирске, Велике Британије, Португалије, Шпаније, Пољске, Литваније, Мађарске, Румуније, Грчке, Србије и Хрватске.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.