Студенти МФ у посети ЈП „Нуклеарни објекти Србије“

Студенти прве и друге године мастер академских студија на Модулу за термоенергетику Машинског факултета у Београду, који су слушали изборни предмет Нуклеарни реактори, недавно су посетили Јавно предузеће „Нуклеарни објекти Србије“, где су обишли постројење са RB реактором, јединим нуклеарним реактором у Републици Србији.

Студенте је поздравио мр Миодраг Милошевић, рукoвoдилaц Oдeљeњa рeaктoрa RB, који их је провео кроз то постројење и упознао их са развојем нуклеарне технике и историјатом Института за нуклеарне науке Винча.

Посебно је било речи о безбедносним и сигурносним аспектима рада са  радиоактивним материјалом. Студенти су том приликом сазнали занимљив податак да запослени, који раде на нуклеарном реактору, годишње приме дозу зрачења као и пилоти током два лета на релацији Лондон – Њујорк и натраг.

Господин Милошевић је одржао и пррдавање о савременим проблемима нуклеарне технике и индустрије и могућностима примене софтвера у прорачунима нуклеарне физике и термохидраулике нуклеарних реактора. Студенти су информисани и о тренутним правцима истраживања и радом на међународним пројектима у овој области.

Стручна посета је реализована захваљујући веома доброј сарадњи Машинског факултета и   ЈП Нуклеарни објекти Србије и уз велику подршку директора тог предузећа, Далибора Арбутине, иначе некадашњег студента МФ.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.