Гост МФ, Ангела Вајсенбергер о пословању у ери дигитализације

Како водити компанију у дигиталној ери, како се управља ризицима, која је нова улога лидера у   ICT свету, како дефинисати пословне процесе, пословне методе и моменте, само су неке од тема о којима је говорила Ангела Вајсенебергер,  виши потпредседник за информатику компаније STADA Arzneimittel AG и генерални директор „STADA IT SOLUTIONS “ у Србији.

Током гостовања на Машинском факултету у Београду, госпођа Вајсенбергер  се посебно осврнула на концепт компаније „Stada IT Solutions“ , чије је седиште у Вршцу и која од  2006. године послује као ИТ центар заједничких услуга за подршку свим  SAP и Microsoft пројектима у целокупној STADA групи широм света. Цео концепт своди се на развој и стандардизацију јединственог модела ИТ за индустрију.

Када је реч о српском тржишту, она је нагласила да компанија Stada IT Solutions нуди одличну перспективу младим стручњацима и студентима који желе да своју професионалну каријеру граде у ИТ сектору. Млади људи не морају да напуштају Србију да би пронашли бољи и перспективнији посао, јер у својој земљи имају прилику да учествују у интернационалним пројектима и другим занимљивим задацима, нагласила је госпођа Вајсенбергер.

С тим у вези, она се осврнула и на IT Junior Academy која је, како је навела,  2014. године започела као интерни развојни пројекат, а данас има стратешко значење за компанију Stada. Најбољи студенти са различитих факултета имају прилику да се уз најбоље менторе на пројектима и лидере „Stada IT Solutions још током студија едукују, увећавају и развијају своје знање, како у ИТ области, тако и у области савременог пословања.

Говорећи о значају дуалног образовања, госпођа Вајсенбергер је истакла да има веома високо мишљење о образовном систему Србије, али да би компаније морале више да се укључе у тај процес, јер само на тај начин студенти могу да сагледају пословне операције и радну културу.

Стеван Каначки: МФ школује бриљантне инжењере

„Stada IT Solutions“, која већ четири године, кроз IT Junior Academy спроводи концепт стручног усавршавања младих људи, подржава идеју о увођењу дуалног образовања у високо образовање у Србији рекао је у изјави са сајт МФ, Стеван Каначи, заменик генералног ИТ директора. Изразивши очекивање да ће та идеја бити врло брзо и институционализована, он је указао да би у компаније које послују у Србији  требало  отвореније да траже оно што им је потребно и да заиста стварају услове за отварање нових радних места, а не само да формално учествују у том програму.

То је најбољи начин да се спречи даљи „одлив мозгова“ из Србије, рекао је он, напомињући да је и Хемофарм, као део глобалне компаније Stade, започео сличан програм усавршавања младих стручњака из различитих научних области (фармације, технологије, машинства, електротехнике и сл.) како би што пре стекли потребне компентенције неопходне тој индустрији.  што је, како је навео, највидљивије у ИТ сектору.

Говорећи о IT Junior Academy, господин Каначи је истакао да је тај пројекат у „Stada IT Solutions“, довео бриљантне младе људе са Машинског факултета, који, како је рекао,  имају врхунско образовање, али и развијену свет о неопходности даљег учења и усавршавања.  Посебно имају изражену логику предузимљивости у послу, што је веома значајно за бизнис у којем се ствари страховито брзо одвијају. Управо на том споју образовања и предузимљивости почива цео концпет о IT Junior Academy академије, чији је циљ формирање ol raund стручњака који већ са 27 година може потпуно самостално да води најсложеније и најскупље пројекте, закључио је господин Каначки.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.