Први резултати CLEAN-kWAT пројекта или како довести енергетски систем и животну средину у равнотежу

Први резултати међународног пројекта CLEAN-kWAT , у којем учествује и Машински факултет у Београду, биће представљени на 48. Међународном конгресу и изложби о климатизацији, грејању и хлађењу (КГХ 2017), 7. децембра у београдском Сава Центру.  Један од основних циљева је да се подржи систем образовања, пре свега, младих инжењера који се баве енергетиком,  кроз развој иновативних материјала који ће навести пројектанте да приликом планирања енергетских система обавезно размотре утицај тих система на животну средину. Међу најважнијим резултатима пројекта су  књига за обуку инжењера, портал за интерактивно похађање курсева и видео материјали.

На међународном пројекту ERASMUS+ KA2 “CLEAN-kWAT” учествује осам угледних научних институција, компанија и невладиних организација из Турске, Немачке, Србије, Шпаније и Мађарске. Пројекат је финансиран уз подршку Турске националне агенције, а Машински факултет у њему учествује као реализатор пројекта Универзитета у Београду.

Фото: pixabay.com

С обзиром на чињеницу да је глобално загревање директна последица употребе фосилних горива, у Европи се интензивно ради на дефинисању институционалних и законских претпоставки за развој енергетских система који ће бити пројектовани у складу са потребама заштите животне средине и очувања природних ресурса, изјавила је за сајт МФ, доц. др Александра Сретеновић, руководилац “CLEAN-kWAT” пројектом испред Машинског факултета. С тим у вези, додала је, посебна пажња је посвећена образовању инжењера, нарочито на катедрама за област енергетике, које, на жалост, на многим универзитетима, још увек немају довољан број обавезних предмета из области заштите животне средине.

Европски оквир квалификација (ЕОК) има за циљ да појасни и приближи Националне оквире квалификација (НОК) унутар Европе, чиме би се омогићила боља мобилност запослених између земаља, као и развој заједничког образовног система. Зато је неопходно повећати квалитет и перформансе стручног образовања кроз унапређење система усмеравања, промовисање креативности, иновација и размену искуства из области образовања међу европским земљама.

Пројекат “CLEAN-kWAT се бави управо овим проблемима, нагласила је наша саговорница, напомињући да ће кроз развој нових и унапређење постојећих исхода учења и редефинисањем неопходних компетенција бити указано на потребна знања и вештине за рад у сектору енергетике. На основу тога, додала је, биће развијени модули за обуку доступни на е-платформи, а главна циљна група су пројектанти енергетских система и студенти техничких наука на смеровима у области енергетике.

Говорећи о досадашњим резултатима пројекта, наша саговорница је посебно издвојила књигу за обуку “Укључивање питања заштите животне средине у развој енергетских система” која обухвата технолошке и еколошке аспекте конвенционалних енергетских постројења, али и система који користе обновљиве изворе енергије, као и видео материјал заснован на поглављима књиге за обуку. Поред тога, ту је и Књижица о ЕОК и ЕЦВЕТ у којој се налазе описи и квалификација учења који су усклађени са потребама одабраних занимања из области енергетике и на крају, портал за е-учење као база знања која ће помоћи у развоју каријере на основу одређених компетенција.

Више информација о пројекту можете пронаћи на www.clean-kwat.com .

Bookmark the permalink.

Comments are closed.