Н. Поповић: Дигитализација и образовање приоритети Владе Србије

Влада Србије различитим мерама стимулише развој иновационог и технолошког екосистема у Србији, како би наша земља, користећи платформу Индустрија 4.0, постала технолошки лидер у региону, изјавио је министар за иновације и технолошки развој др Ненад Поповић, на панелу који је на тему дигитализације индустрије у Србији одржан на Машинском факултету Београду.

За индустрију 4.0, која подразумева дигитализацију производних процеса Србији су потребни инжењери 4.0. Зато је неопходно модернизовати програме образовања инжењера, нагласио је Поповић и додао да важну улогу у том процесу имају Машински факултет у Београду, али и други машински факултети у Србији. Јер, како је навео, без дигитализованог машинства и производних технологија није могућа ни дигитализација производних индустрија у Србији.

Влада Србије, како је рекао, предузима конкретне кораке на промовисању паметне индустријализације, која је базирана на знању као кључном ресурсу.  У том смислу, Србија је прва земља у региону која је именовала министра за иновације и технолошки развој. Основан је Савет за иновативно предузетништво и информационе технологије. До краја године биће формиран и Савет за дигиталну иновацију индустријских технологија. Такође у припреми је и формирање Центра технолошке компетативности за кибернетско-физичке производне системе Индустрија 4.0. као пилот пројекат за демонстрацију тог новог развојног концепта.

Оно што је посебно важно, истакао је он, почетком наредне године планирано је формирање првог националног хаба за дигиталну иновацију индустријских технологија, који би обухватио четири водећа државна универзитета у Србији на којима постоје  машински факултети. То је, према његовим речима, наишло на подршку Института ЕУ за  иновације и технологију, чији су представници на недавном састанку у Будимпешти исказали спремност да раде на покретању локалних иновационих „хабова“ у Србији и на тај начин подрже изградњу иновационе и технолошке структуре и нашој земљи.

С тим у вези, Поповић је  указао и на важност развоја стратегије паметне специјализације. Ова Стратегија, како је рекао,  има за циљ да профилише српску економију као индустријску и дигиталну, засновану на знању.

Србија, како је рекао, треба да пронађе сопствени модел Индустрија 4.0, како би кроз оквир дигиталне иновације модернизовала своју индустрију и учинила је глобално конкурентном.  У том смислу, фокус Министарства за иновације биће на модерној индустрији и високотехнолошким секторима, где ће знање засновано на иновацијама омогућити стварање додате вредости. Желимо да учинимо Србију способном да кроз примену роботике, мехатронике, интелигентне производне аутоматизације, индустријског интернета, облак технологија и кибернетско-физичких производних система, пронађе простор у којем ће бити глобално конкурентна, закључио је министар Поповић.

У дискусији које је уследила оцењено је да је Индустрија 4.0 шанса коју Србија не би смела никако да пропусти, али је истовремено указано и на могућа оганичења која се односе пре свега на модернизацију образовања инжењера у Србији. Поред министра Поповића, у раду панела учествовали су и државни секретар у МПНТР, проф. др Владимир Поповић, проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу, проф. др Иванка Поповић, декан Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, декани Машинских факултета у Нишу, Краљеву, Подгорици, Источном Сарајеву и Бања Луци, декани Електротехничког и Технолошко-метлуршког факултета Универзитета у Београду, директор Привредне коморе Београда, представници Министарства одбране и други истакнути стручњаци.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.