ИИПП Симпозијум – Трансфер знања кључ будућег развоја

Трансфер знања из научног у приведни сектор је кључан за будући развој земље, оцењено је на Дванаестом међународном Симпозијуму – Истраживања и пројектовања за привреду (ИИПП), који је одржан 22. и 23. децембра на Машинском факултету у Београду. Централа тема била је “Asset Management-a” у индустрији, а скуп је реализован у оквиру програма подршке пословној  институционалној инфраструктури 2016 Развојне агенције Србије. Организатори су Друштво одржавалаца техничких система и Машински факултет у Београду.

Иновација је једна од кључних речи за будући развој Србије, рекао је државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, професор др Владимир Поповић, поздрављајући учеснике Симпозијума. У том смислу, додао је, очекује нас пуно посла на промени иновационог система, Закона о иновационој делтности и стварању бољих услова за трансфер знања из научног сектора у област привреде. Према његовим речима, домаћи научни ресурси су велики, али се морају усмерити у област привредне делатности.

Амбиција Машинског факултета је да знања која професори генеришу кроз своје научно-истраживачке пројекте, уграде у нове производе и технологије, рекао је декан Машинског факултета, професор др Радивоје Митровић.  Међутим, додао је, тај циљ, који од МФ очекују и држава и привреда, немогуће је реализовати без личне научно-истраживачке компетенције, сарадње са привредом и међунардоне сарадње.

На Симпозију, који је окупио велики број домаћих стручњака, представљени су најзначајнији пројекти и истраживања који су покренути или реализовани у претходном периоду, а одржано је и низ интересантних радионица и пратећих курсева.

Иначе, Симпозијум ИИПП представља водећи форум за презентацију нових-праваца истраживања и развоја у области машинства, саобраћаја, енергетике, економије, система наоружања и војне индустрија, екологије и квалитета; резултата покренутих и реализованих пројеката, као и знања, метода, техника, стандарда који доприносе њиховој ефикаснијој имплементацији. Сви објављени радови на Симпозијуму биће индексирани у базама „Thomson Reuters“, „Google Books“, kao i „Google Schoolar“. Најинтересантнији радови биће објављени у водећем националном часопису (М51) “Journal of Applied Engineering Science” и индексирани у бази „Scopus“.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.