Акредитација Лабораторији МФ за шинска возила

sinska-vozilaЛабораторији за шинска возила Машинског факултета Универзитета у Београду је у новембру 2016. додељена акредитација у складу са SRPS ISO/IEC 17025:2006 за послове механичких испитивања шинских возила и то за шест метода испитивања: Статичко испитивање чврстоће колског сандука, испитивање натрчавањем, испитивање торзионе константе колског сандука, испитивање кочнице у месту, одређивање кочне масе и испитивање сигурности од исклизнућа. Све одреднице можете погледати овде – sest-metoda-ispitivanja .

Реч је о најважнијим испитивањима која се обављају напрототиповима нових шинских возила. Испитивања се обављају у вожњи или у халама произвођача са мобилном мерном опремом и обухватају мерења сила, убрзања, померања,притисака, брзине зауставних путева, напона итд. мерењем у реалном времену на више десетина канала.

sinska-vozila-j1pgУ Србији као и у већини земаља у окружењу не постоји лабораторија акредитована за оваква испитивања. Акредитација лабораторије је базирана на дугогодишњем искуству у сличним испитивањима обављеним за наручиоце из земље, али и из Хрватске, Босне и Херцеговине, Бугарске итд.

Лабораторија обавља и друга механичка испитивања подсклопова или компоненти шинских возила изван обима акредитације.

(Извор: Машински факултету)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.