Машински факултет домаћин Трансатлатнског купа “Светозар Глигорић”

sah-arhivska-slika-2На Машинском факултету у Београду, у петак 4.новембра, биће одигран 11. Трансатлантски шаховски меч студената Универзитета у Београду и Универзитета Тексас у Даласу. Досадашњи резултат у мечевима за трофеј “Светозар Глигорић” је нерешен 5:5.

Ове године право наступа имају студенти рођени 1990. године и млађи. Меч се игра на 16 табли, а темпо игре је 40 минута по играчу са додатком од 5 секунди за сваки одиграни потез.

За нашу студентску репрезентацију наступају: интермајстори Марко Ненезић, Милош Станковић, Лука Драшковић, Лазар Несторовић, Владимир Луковић, Иван Шаренац, као и Гојко Вучинић, браћа Милован у Милоје Ратковвић, Давид Шаренац, Никола Потпара, Лазар Радусиновић и Бранислав Кипроски. Међу дамама су Адела Великић и женски интермајстори Јована Ерић и Тијана Благојевић.

Традиционални интернет шаховски мечеви студента Београда и Даласа представљају јединствени шаховски догађај у свету. Све је почело 2006. године када је званично најбољи Универзитет у САД у шаху – Универзитет Тексас у Даласу прихватио изазов Универзитета у Београду, сматрајући га најбољим европским универзитетом, на шаховски меч на даљину путем интернета, уз пратеће видео и аудио везе. На тај начин, установљен је, сада већ традиционални, шаховски меч за „Трансатлантски куп“, који од 2012. године носи име нашег прослављеног велемајстора и шаховске легенде Светозара Глигорића.

sah-arhivska-slika-1Сваке године, екипа Универзитета у Београду се налази на Машинском факултету, а њихове колеге у Дејвидсон Аудиторијуму у Даласу. Универзитет Тексас у Даласу је прворангирана америчка високошколска установа у шаху, која, уз Универзитет Мериленд из Балтимора, једина додељује стипендије са покривеним трошковима школарине на основу шаховских такмичарских резултата.

Организатори дела меча у нашем главном граду су Универзитет у Београду, Машински факултет, Универзитетски спортски савез Београда, Завод за унапређење образовања и други.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.